Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Genioplasti: Çene Ucu Estetiğinde Altın Standart

Genioplasti Nedir?

Genioplasti bir çene ucu ameliyatıdır. Çene ucu kemiğinin şeklini değiştirmek için kullanılır. Çene ucu estetiği için kullanılan ameliyatlı ve ameliyatsız seçeneklerin arasından etkili yöntemdir. Özellikle burun estetiği ile kombine edildiğinde yüz profilini oldukça belirgin bir biçimde geliştirir. Çene ucu estetiği prosedürleri arasında öz doku ile geçekleştirilen bir seçenek olması ile ön plana çıkar. 

Genioplasti Nasıl Yapılır?

Genioplasti operasyonunda ağız içerisinden, alt dudağın iç kısmından bir kesi yapılır, çene ucu kemiğine ulaşılır, bu kemikte yatay bir kesi yapılarak çene kemiğinin uç kısmı çene kemiğinin dişleri taşıyan ana gövdesinden ayrıştırılır. Sonrasında bu kemik segment öne, arkaya, aşağı veya yukarı yönde hareket ettirilerek yeni pozisyonuna titanyum plak ve vida sistemleri ile sabitlenir. İşlem dişlerin pozisyonunu değiştirmez. Bu işlemi çoğu zaman çene ucunu öne ve hafifi aşağı doğru uzatmak ve yüzün kemik yapısını dengeye getirmek için uyguluyoruz. Ancak bu işlem ile çene ucu kısaltılabilir, geri hareket ettirilebilir, asimetriye yol açan kemik defomiteler düzeltilebilir. 

Genioplasti Ameliyatının Avantajları Neledir?

Bu ameliyatta protez kullanılmadığı için protezlere bağlı komplikasyonları (kapsül kontraktürü, kemik aşınması, deri incelmesi vb.) bu ameliyatta görmüyoruz. 

Genioplasti’nin en önemli avantajlarından birisi ilerleyen çene ucu kemiğiyle beraber bu kemiğe bağlı ağız tabanı kaslarının da gerilmesidir. Ameliyat, bazı vakalarda tek başına gıdı görünümünü ortadan kaldırabilir. 

Genioplasti’nin bir diğer avantajı hastanın kendi kemiğini kullanıp, çene ucuna ek bir materyal eklemediğimiz için nispeten zarif bir çene ucu görüntüsü oluşturmasıdır. Protezler bazen kadın hastalarda çok erkeksi bir görünüm oluşturabiliyor. Genioplasti’de bu durum oldukça nadirdir.  

Çene ucu ilerletme ameliyatı uygun hastada yüzün yapısını çok olumlu yönde değiştiren ve dengeleyen bir ameliyattır. Ek olarak yaşlanma sürecinde de boynu destekler ve boyun sarkmasını geciktirir. Bu sebeple rinoplasti, orta yüz germe ve yüz gençleştirme ameliyatları ile sıkça kombinlenir.

Genioplasti Ameliyatının Yetersizlikleri Nelerdir?

Genioplasti ameliyatı diş dizilimini değiştirmez. Genioplasti kişinin gülümsemesini değiştirmez. Çenenin yan bölgelerine ve açı bölgesine etkisizdir. Bu deformitelerin mevcut olduğu durumlarda ortogantik cerrahi tekniklerini tercih etmek gerekir. Genioplasti maalesef lokal anestezi altında yapılabilen basitlikte bir işlem değildir. Genel anestezi gerektirir. 

Genioplasti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Genioplasti ameliyatında ağız içi kesisi kullandığımız için ameliyat sonrası ilk 3-4 gün sıvı gıdalar ile beslenmeyi tavsiye ediyoruz.  Ameliyatta kullandığımız titanyum plak ve vidalar kemiği iyileşme döneminde sabit ve güçlü tutuyor. Gündelik aktiviteler ile kemiği kaydırmak, oynatmak mümkün değil.  Hastalar bir komplikasyon olmadığı sürece 10-14 arasında işe ve sosyal yaşantıya geri dönebiliyorlar. 

Çoğu hastada ameliyat sonrası erken dönemde dudakta uyuşukluk, konuşmada değişiklik ve mimik asimetrileri oluyor ancak bu sorunlar genellikle 3-6 haftada kendiliğinden düzeliyor. 

Genioplasti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Bu ameliyattan sonra en önemli komplikasyon enfeksiyon. Ne mutlu ki oldukça nadir. Enfeksiyon geliştiğinde ağız içi yıkama ve antibiyotik tedavisi çoğu zaman sorunu çözmeye yetiyor. Literatürde enfeksiyona bağlı nadir kemik kaynama sorunları ve nadir ikincil ameliyat ihtiyacı bildirilmiştir.  

Öte yandan genioplasti’nin alternatifi olan çene protezleri bir kez enfekte olduğunda çoğu zaman protezi ikincil bir ameliyat ile çıkarmak gerekir. Şanslıyız ki çene ucu protezlerinden sonra da enfeksiyon çok nadir görülür.

Genioplasti ayrıca çene protezi sonrası oluşan komplikasyonların tedavisinde kullanılan bir kurtarma seçeneğidir. Çeneye protez koyulduğunu, ancak bir sebeple bu protezin sonradan çıkarılması gerektiğini düşünün. Protez dokuyu genişlettiği için bu protezi çıkardığınızda çene ucundaki genişlemiş yumuşak doku, desteğini kaybedip sarkacaktır. Bu duruma çene ucu pitozu (düşüklüğü) denir. Çene ucu pitozunu engellemek için protezi çıkardıktan sonra ya yeni bir protez koymak ya da genioplasti ile protezden boşalan yere kemiği ilerletmek gerekir. Genioplasti burada paha biçilmez bir şeçenektir.

Bu sebeple çene ucu estetiği ile uğraşan plastik cerrahların hem protez hem de genioplasti tekniklerine tam olarak hâkim olması şarttır. 

Estetik cerrahi uygulamalar ve çene ucu estetik ameliyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiyle kalın

Güzel kalın 

OB

Çene Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Liplift: Dudak Kaldırma Ameliyatı

Yaşlanma sürecinde uzayan dudağı cerrahi olarak kısalttığımız işlemin adı “LipLift” y…

Devamını Oku
Dudak Dolgusu Hakkında Pratik Bilgiler

Dudak dolgusu son yılların en popüler ameliyatsız estetik uygulamalarından birisi.&nb…

Devamını Oku
Nazolabial Oluk: Ağız Kenarındaki Gülme Çizgileri

Hastaların çoğunlukla ağzımın her iki yanındaki derin kırışıklık şeklinde tariflediği…

Devamını Oku