Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Alt Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası İyileşme ve Sosyal Hayata Dönüş

Alt göz kapağı ameliyatı iyileşme sürecinin zorluğu ve komplikasyona yatkınlık açısından plastik cerrahi ameliyatları arasında özel bir yere sahiptir. Pek çok cerrahı bu operasyonu yapmaktan vazgeçirecek kadar…

Bu girişten sonra yine de bilmelisiniz ki alt göz kapağı ameliyatı göz altı estetik sorunlarının altın standart tedavisidir. 

Alt göz kapağı ameliyatında iyileşme sürecini etkileyen en önemli faktör ameliyatın kapsamıdır. Basitten kapsamlıya doğru alt göz kapağı ameliyatlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Transkonjuktival alt blefaroplasti (Göz kapağının içi yüzünden girip torbaları almak)
  • Transkonjuktival alt blefaroplasti + Yağ enjeksiyonu
  • Transkonjuktival alt blefaroplasti + Yağ transpozisyonu (Torbaları göz altı oluğunu kapatacak şekilde kemiğin üzerine yaymak)  
  • Lateral erişimli alt blefaroplasti (Alt göz kapağı kirpik dibinden limitli kesi)
  • Subsilier alt blefaroplasti (Alt göz kapağı kirpik dibi kesisi)
  • Subsilier alt blefaroplasti + Orta Yüz germe 
  • Subsilier alt blefaroplasti + Orta yüz germe + İmplant

Yukarıdaki sırlamadaki ameliyatların detayları sizin için önemli değil. Bazılarını hatta büyük kısmını anlamamış olabilirsiniz. Burada size anlatmak istediğim alt göz kapağı ameliyatının tek bir ameliyat olmadığı, kişinin ihtiyaçlarına göre değişik erişim ve kapsamlarda planlandığıdır. Bu kapsam iyileşme ve sosyal hayata dönüşü etkiler.

Tek başına altı göz kapağı ameliyatı çok az ağrılı, neredeyse ağrısız bir ameliyattır. Özellikle açık(subsilier) alt göz kapağı ameliyatlarından sonraki ilk 48 saat gözde yanma/batma hissi oluşması son derece normaldir. Kapak gevşedikçe bu hissiyat düzelir. Rutin ağrı kontrolü hafif ağrı kesiciler ile sağlanabilir. Bu süreçte kan sulandırıcı özelliği olan ve doktorunuzun önermediği hiçbir ek ağrı kesici kullanmamalısınız, zaten de ihtiyaç duymayacaksınız. Göz kapağının içi yüzünden yapılan (transkonjuktival) ameliyatlarda genellikle şişlik ve morluk oldukça az olur. Ancak bazen bir tarafta veya her iki tarafta kılcal damar kanamaları belirgin morluklar yaratabilir.  Göz kapağı derisinde kesi yaptığımız açık (subsilier) ameliyatlarda morarma ve şişme biraz daha fazla olacaktır. Ameliyattan sonraki ilk 24 saat yeme içme konusunda bir kısıtlama olmayacaktır. Ameliyat sonrasında kalkıp yürüyebilecek, tuvalete gidebilecek, dişlerinizi ve yüzünüzü temizleyebileceksiniz. Dikişler arasından veya göz yaşıyla beraber hafif kanlı bir sızıntı olabilir ve bu sızıntıyı temiz bir gazlı bez ile silmeniz yeterli olacaktır. 

Alt göz kapağı ameliyatlarından sonra herhangi bir pansuman yapmıyoruz. Dikişlerin arasında göz merhemi süreceğiz. Genellikle antibiyotikli ve steroidli göz damlaları reçete ediyoruz. Her ne kadar bu işlemlerden sonra hastane yatışı gerekmiyor olsa da genel konfor, yüz temizliği ve damlaları damlatırken hemşirelerden yardım almak amacıyla arzu eden hastalarımı ameliyat gecesi hastanede yatırıyorum. Ameliyat sonrasında anesteziye bağlı hafif bir bulantı, nadiren de kusma görülebilir. Gerek duyulan hallerde size ek bulantı ilaçları vereceğiz. Ameliyattan sonra eve giderken aracınızı kendiniz kullanamazsınız. Mutlaka ameliyat öncesinde yardımcı bir sürücü veya transfer ayarlayın. 

Göz kapağı derisinde kesi yaptığımız ameliyatlarda 7-10 gün kadar kalan ve sonrasında alınması gereken dikişler olacaktır. Bu dikişler dışarıdan bakıldığında dikkat çekerler. Bunların ötesinde alt göz kapağı ameliyatında kapağın aşağı/dışa dönmesi komplikasyonunu (ektropion) engellemek için gözün dış kenarını kemiğe sağlam bir dikiş ile askılarız.  Bu askı işlemine lateral kantopeksi deniyor. Koruyucu bir önlem. Lateral kantopeksi gözü gerginleştirir ve çekik gösterir. Bu çekiklik kullanılan tekniğe ve dikiş materyaline göre, 3-6 hafta kadar devam edebilmektedir. Bazı durumlarda yine gözün dış açısını desteklemek için kas askıları kullanılır. Bu teknikler de gözün yan kenarında çentiklenmeler ve geçici düzensizlikler yaratabilir. Bunlar da 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden düzelmektedir. 

 

alt-goz-kapagi-ameliyati-sonrasi

 

Burada anlamanız gereken açık alt göz kapağı ameliyatından sonra komplikasyonları engellemek amacıyla erken dönem görünümün geçici olarak bozulmasına bizim bilerek ve isteyerek izin verdiğimizdir. Şunu bilin ki ameliyattan ilk çıktığınızda karşılaştığınız tablo estetik bir görünümden çok uzak olacaktır. Bu tablo takip eden haftalar içerisinde yavaş yavaş değişecektir.

Açık (subsilier) alt göz kapağı ameliyatında 3 haftalık istirahat süresi makul bir planlama olacaktır. Daha erken iyileşme mümkün olsa da planlarınızı 3 haftadan önce sosyal hayata/işe dönmeyecek gibi yapmanızda fayda var.

Alt göz kapağı ameliyatlarından sonra gözün iç tarafındaki çok ince katman (konjuktiva) ödemlenir ve burada bir baloncuk oluşabilir. Bu baloncuğun tedavisinde göz damlaları kullanmak ve göz kapağını geçici olarak askılamak gerekebilir. Askılama işlemi alt kapağı askı dikişleriyle alın derisine bantlamak şeklinde veya alt kapak ile üst kapağın yan kenarlarını 2-3 gün bir dikişle birleştirmek şeklinde yapılabilmektedir. Baloncuğun dirençli veya çok belirgin olduğu durumlarda baloncuğa küçük bir iğne ile delik açmak gerekebilir. Ameliyat sonrasında gözün saydam tabakasının kuruması veya irritasyonu konjuktival kemosis dediğimiz bu durumu tetikler. Gözü çok güzel nemlendirmek ve kontakt lensler ile yüzeyi korumak gerekebilir. 

Bazen alınan önlemlere rağmen alt göz kapağı düşüklüğü gelişebilir ve göz kapağı pozisyonunda aşağı yönde bir bozulma gözlemlenebilir. Böyle bir durumda göz kapağına özeli bir masaj, nedbe çözücü enjeksiyonlar veya bantlama gibi ek önlemler almamız gerekebilir. Ameliyat sonrası ilk 3 ay vücut sürekli olarak iyileşme dokusu üretir. Bu süreç vücudun her yerinde aynıdır ancak göz kapağı gibi narin dokularda iyileşme dokusunun yarattığı sertlik, çekme, gerginlik kişiyi rahatsız eden belirtilere yol açabilir. Mesela ameliyattan sonra göz kasları geçişi olarak tembelleşebilir ve 6 haftaya kadar uzayan hafifi şaşılıklar gözlemlenebilir. Gözü hareket ettiren kaslar ile yağ torbalarının yakın ilişkisinden ötürü bu kaslar iyileşme dokusu tarafından geçişi olarak sıkıştırılabilirler. Bazen bu kasları çalıştıran sinirler ödemlenir veya kanama durduran cihazların yaydığı ısı ile tembelleşebilir. Alt göz kapağı ameliyatı sonrası göz tembelliği geçici bir durumdur ancak bazen 3-6 ay kadar sürebilir. Bazı hastalarda gözlük derecesi değişebilir. Görme kalitesi geçici olarak azalabilir. 

Alt göz kapağı ameliyatı sonrasında şişlik yaklaşık olarak 48. saat civarında zirveye çıkacaktır. Üçüncü günden itibaren şişlik giderek azalacak ve üçüncü ayda tamamen ortadan kalkacaktır. Yara izlerinin erken dönemde kızarık ve belirgin olması beklenilen bir durumdur. İzler genellikle 3 haftada kapatıcı ile rahatlıkla kamufle edilebilirler. Üçüncü ayda makyajsız iken bile dikkat çekmeyecek kadar silik bir hal alırlar. 

Bazı hastalarda iyileşme ne yazık ki diğerlerinden daha geç olmaktadır. Bazen ameliyat sonrası enfeksiyonlar, bağ doku hastalıkları veya alerjiler göz çevresi ödemini uzatabilir. Altta yatan hiçbir sebep olmaksızın 3 aya kadar uzayan ödem, sertlik ve yara kızarıklığı olan hastalarım oldu ve bu hastalar için bekleme süreci çok zor geçti. Geç iyileşme oranı %2-3 civarında gözlemlenmektedir.

İşlem sonrasında, özellikle de alt ve üst göz kapaklarının birlikte ameliyat edildiği hastalarda her zaman belirgin bir asimetri oluşur. Bu asimetri çoğu zaman 2-3 ay içerisinde normal bireylerdeki makul boyuta gerileyecektir. Ancak her zaman gözler arasında 1-2 mm’lik asimetrilerin olabileceğini ve bunun yüz estetiğinde normal kabul edildiğini bilmelisiniz. 

Ameliyattan sonraki hafta içerisinde komplikasyon gelişim açısından tedbirli olmak ve olası komplikasyonlara vakit kaybetmeden müdahale edebilmek için bana yakın, benimle aynı şehirde (Ankara'da) olmanızı isterim.  Sizi ameliyat sonrasındaki birinci ve üçüncü günlerde tedbir amaçlı göreceğim. Kısa bir sohbet edeceğiz o kadar.  Ameliyatın 7-10. günlerinde dikişlerinizi alacağız. Ameliyattan 10-14 gün sonrasında suda çözülen hafif bir makyaj ile sosyal hayata dönmeniz mümkün olabilir.

Ancak iş hayatı, özellikle de işi sahne/medya ile ilgili olan bireylerde arzu edilen iyileşme seviyesine 2-3 ayda ulaşılabileceği bilinmelidir. Ameliyat sonrası 6. haftada egzersize tam performans ile devam edebilirsiniz. Biz sizi rutin olarak ameliyat sonrası birinci, üçüncü aylar ve birinci yıl kontrollerinde göreceğiz. 

Alt göz kapağı ameliyatı yoluyla orta yüz germe yaptığımız veya yüze implant (protez) koyulan durumlarda iyileşme ve sosyal hayata dönüş yukarıda anlatıldığından çok daha farklıdır. Orta yüz ameliyatlarında şişlik, morluk, ağrı çok daha fazladır. Tipik olarak hastalar hastanede 2 gece kalırlar. Sosyal hayata dönüş 6-12 haftaya kadar uzayabilmekte, final sonuç için hastaların 6-12 ay beklemesi gerekebilmektedir.  

Alt göz kapağı ameliyatları özellikle üst kapak ile kombine edildiklerinde, göz kapağı derisi sarkmalarını ve göz kapağı torbalarını azaltır, yorgun göz görünümünü iyileştirir ve göz çevresinde genç görünüm oluştururlar. Alt gözkapağında koyu halkaların tedavisi için bazen ek tedaviler gerekebilir. Kimyasal soyma, nanofat gibi ek uygulamlar iyileşme sürecinde kendine has etkiler yaratabilirler.

Alt göz kapağı ameliyatı diğer tüm yüz estetiği ameliyatlarında olduğu gibi kişiye özel planlanması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası süreç de bu bireysel farklılıklara göre değişkenlik gösterebilir.  Sizin için bu sürecin nasıl şekilleneceğini öğrenmek ve daha detaylı bilgi almak (fiyatlar, hastane tercihi, ameliyat öncesi hazırlık süreci vb.) için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Sevgiyle Kalın

Güzel Kalın 

O.B.

Göz Kapağı Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Şakak Germe Ameliyatı Sizin İçin Doğru Tercih mi?

Şakak germe, diğer adıyla temporal lift, şakak bölgesinin oblik yönde (yukarı ve geri…

Devamını Oku
Göz Kapağı Estetiği Aday Hastalarının En Büyük 6 Korkusu

Hayal edin. Yarın sabah göz kapağı estetiği ameliyatı olacaksınız. Nasıl hissederdini…

Devamını Oku
Göz Kapağı Düşüklüğü (Ptosis veya Pitoz)

Göz kapağı düşüklüğü, göz kapaklarının kirpik sınırının normal pozisyonundan aşağı do…

Devamını Oku