Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Burun Estetiği Ameliyat Tekniğim ve Felsefem

Burun estetiği (Rinoplasti) aday hastaları her geçen gün işlemler ve ameliyat süreci hakkında biraz daha bilgileniyor. Bundan 5-10 yıl öncesine kadar neredeyse hiç kimse doktoruna hangi tekniği kullandığını sormazdı. Bilgi toplumuna geçişin bir sonucu olarak burun ameliyatı teknikleri önce medya kanallarına oradan da zihnimize nüfuz etmeye başladı. 

Sosyal medya üzerinden sıkça aldığım ve bir çırpıda cevaplamanın mümkün olmadığı bir soru olduğu için bu konuda bir blog yazısı yazmaya karar verdim.  

Burun estetiği operasyonunda doğal ve güzel bir sonuca, güvenli bir biçimde ulaşmayı hedefliyoruz. Burada kelimeler standart ancak bu kelimelerden herkesin ne anladığı hem hastaya hem de doktora göre değişiyor. 

Mesela güzel bir burnun nasıl olması gerektiği 2019 yılında halen tam olarak netlik kazanmış değil. Bir kişinin güzel bulduğu bir burnu bir başka göz yapay veya yüz ile uyumsuz bulabiliyor. Bazı hastalar için mesela burun sırtının kavisli olması ameliyattan mutlak beklentilerden birisi iken bir diğer hasta için kavsili burun kabul edilemez olabiliyor.

Bu sebeple benim felsefemde sadece benim beğenimden ziyade, hastamla beraber yaptığımız hastama özel bireysel bir değerlendirme yol gösterici oluyor.

Ameliyat öncesi görüşmede hastalarıma soruyorum; burnunuzda en çok beğendiğiniz yer neresi? 

(Çoğu zaman hastalar en çok beğenmedikleri yerleri saymaya hazırdır)

Eğer cevabı hiç bir yerini beğenmiyorum ise işimiz uzun, psikoterapiye doğru kayıyor. Zira her burnun güzel olan ve olmayan özellikleri var. Bunları cerrahi operasyon öncesinde analiz etmek ve listelemek lazım. Çünkü güzel veya karakteristik olan özellikleri koruyacağız, olmayanları düzelteceğiz. Neyin hali hazırda güzel olduğunu algılamadan doğal bir sonucu planlamak mümkün değil. 

Benim açımdan doğallık kriteri çok önemli. Hatta ameliyat sonucunun hastanın “tam istediği gibi” olmasından da daha önemli. Çünkü istekler ve beğeniler değişir. Yirmibeş yaşında istediğiniz burun 3-5 sene sonra size yapay gelmeye başlayabilir. Mesela o hep istediğiniz kavisli, kalkık, minik burundan buz gibi soğumanız bir arkadaşınızın yersiz bir benzetmesine bakar. Burun estetiği sonrasında bir patavatsız çıkar, domuz burnu olmuş der, psikolojik travmayı atlatamazsınız. Benim gözümde doğal olmayan burun estetiği sonuçları otomatik birer revizyon endikasyonudur.

Dolayısıyla hastalarımızın istekleri her ne kadar bizim için en önemli kriter olsa da hastalar ile aynı hevese veya popüler akımlara kapılmamak, bilimsel yolda kalmak çok önemli. 

Doğallık kavramına geri dönelim. 

Doğal demek “doğada var olduğu haliye” demektir. Burada kasıt bireyin ameliyat olduğunun çevresi tarafından veya yeni tanışacağı bireyler tarafından fark edilmemesi, burnun yapılmış görünmemesidir. 

Oysa ki doğaya baktığınızda her türlü burun biçimini görürsünüz. Doğal burunlar kemerli, eğri, uzun, kalın derili, düşük veya geniş uçlu olabilirler. Genellikle güzel olarak algılanmayan bu özelliklerden sadece bir tanesinin burunda mevcudiyeti buruna bazen bir karakter ve doğallık katar. Yani doğallık aslında idealden sapan ufak tefek kusurlardan gelir. Blake Lively, Gal Gadot, Scarlet Johansson, Penelope Cruz gibi güzellik idolü kadınların burunlarında bu tarz nüansları (hafif kemerli burun sırtı, hafif uzun burun, hafif geniş burun ucu gibi) görebilirsiniz. 

Dolayısıyla burnun genel olarak güzel olduğu ancak hastanın buruna doğallık katan minör sorunlardan şikayetçi olduğu durumlarda ben ameliyat yapmıyorum.  

Bir diğer önemli nokta tek başına daha güzel bir burunun her zaman yüzü bütünsel açıdan daha güzel yapmayacağıdır. Mesela Tom Cruise, Kenan İmirzalıoğlu gibi yakışıklı adamların burunlarını daha güzel yapabilirsiniz ancak burundaki bu değişim yüzün karakterini bozacaktır.

 

burun-estetigi-rinoplasti

 

Özetle doğallık önemli.

Benim burnum doğal olmasa da olur diyen bana gelmesin.

Benim ameliyat felsefemi ve tekniğimi belirleyen bir diğer konu “istikrar” ilkesidir. Her ameliyat tekniği ile güzel sonuçlar elde edilebilir. Asıl önemli olan güzel sonuçları her ameliyatta elde edebilmektir. Dolayısıyla 10 hastanın 8’inde iyi sonuç veren ancak 2 tanesinde vermeyen bir ameliyat tekniği benim açımdan geçersizdir ve değiştirilmesi gerekir. Yıllar içerisinde istikrarsız ameliyat tekniklerini geride bırakarak ilerledim. Teknikleri değerlendirebilmek için onların uzun vade sonuçlarını analiz edebilmeniz gerekir.

Hastalar malesef hangi tekniğin daha tutarlı olduğunu bilemezler. Zira her doktor en iyi sonuçlarını paylaşır. Ancak iyi sonuçlar hangi yüzde ile elde edilmektedir? Sizin için önemli olan soru bu zira bu sorunun cevabı sizin hangi yüzde ile burun estetiği ameliyatından mutlu ayrılacağınızı belirleyecek. 

Benim ameliyat tekniğimi belirleyen en önemli değişken işte bu bahsettiğim “tutarlılık” ilkesi. 

Ben ameliyatın her basamağını görerek, ölçerek ve yapısal açıdan test ederek yapmayı tercih ediyorum. Bu sebeple açık yapısal ultrasonik rinoplasti tekniğini kullanıyorum. Açık rinoplasti anatomik detayları görmenizi sağlıyor. Asimetrileri, bireysel farklılıkları ve daha önemlisi yaptığınız işi. Kariyerime kapalı rinoplasti ile başlamıştım ancak bu ameliyat benim elimde hiçbir zaman beni tatmin eden bir istikrar düzeyine ulaşamadı. 

Yapısal rinoplasti demek burun temel oranlarını oluştururken güvenilir bir destek inşa etmek, burun iskeletini güçlendirip destekleyerek burnu şekillendirmek demektir. Yapısal burun ucu estetiğinde burun ucu biraz daha sert olur ancak ameliyat sonrasında yerinde kalır, yüksekliği ve açısı ameliyat sonrası değişime daha dayanıklıdır. 

Ultrasonik rinoplasti tekniği (piezzo rinoplasti) kemikleri görerek çok hassas ve ölçülü bir biçimde kesebilmemize ve şekillendirmemize olanak sağlıyor. Kemikleri keski ve çekiçle kırmak beklenmedik, istenmeyen kırık hatlarına yol açıyor. Bu estetik nedenlerle sadece ama sadece ultrasonik kemik şekillendirme tekniğini kullanıyorum. Bu teknik üzerine ayrı bir yazım var merak ederseniz bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Benim ameliyatlarım zaman içerisinde giderek daha uzadı. Rinoplastiye ilk başladığım zamanlarda 1 saatte bitirdiğim ameliyatlar şu anda 3-4 saat sürüyor. Ne kadar çok detaya dikkat ederseniz ameliyat süresi o kadar uzuyor.

Son olarak bu tekniklere benim orijinal katkılarım mevcut. Bugün itibarıyla rinoplasti alanda tıp literatürüne giren 6 farklı bilimsel makalenin yazarıyım. 

Bu yazıdan aklınızda kalması gereken en önemli detay planlama ve uygulamanın “bireysel” olduğudur.  

Rinoplasti ameliyatı ile ilgili daha detaylı bilgi almak, burun estetiği fiyatlarımızı öğrenmek veya ameliyatın size özel bir biçimde nasıl planlanabileceğini öğrenmek için bize ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın,

Güzel kalın.

OB

Burun Estetiği Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Burun Estetiğinde Tamponlar Hakkında Merak Edilenler

Tampon kullanımı burun estetiği ameliyatı aday hastalarını en çok korkutan konuların …

Devamını Oku
Ameliyattan Sonra Burun Ucum Düştü Ne Yapmalıyım?

Burun ucunuz ameliyattan sonra istediğiniz pozisyonda değil ise bu noktadan sonra yap…

Devamını Oku
Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı

Burun ameliyatı olmayı düşünen herkesin “revizyon” konusunda bilgi sahibi olması şart…

Devamını Oku