Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Kıkırdak Erimesi

Burnumuza şeklini içindeki kıkırdaklar ve kemikler verir.

Rinoplasti ameliyatında burun kıkırdaklarını ve kemikleri şekillendiririz.

Burundaki kıkırdaklar 2 temel grupta ele alınabilir.

Birincisi burun ucunu ve burun yan duvarlarını destekleyen elastik, bükülebilir kıkırdaklardır.

İkincisi ise burnu 2 hava yoluna ayıran, orta hatta yer alan sert ve dayanıklı septum kıkırdağıdır. Septum kıkırdağının ön kısmı burun ucuna, üst kısmı ise burun sırtına yapısal destek sağlar. Septum kıkırdağının arka ve taban kısımlarının ise burun şekline fazla bir katkısı yoktur. Bir kıkırdağın kendi orijinal yerinden ayrılıp başka bir yere transfer edilmesine kıkırdak grefti denir. Septum kıkırdağının arka ve taban kısımlarından alınan kıkırdak greftleri, septumun ön ve üst kısımlarını, yumuşak burun kıkırdaklarını ve burnun yumuşak doku alanlarını desteklemek ve yeniden yapılandırmak için kullanılır.

Burun estetiği ameliyatında kıkırdaklar burnu şekillendirmek ve desteklemek için nakil edilirler

Kıkırdak greftlerinin kullanılmadığı modern bir rinoplasti yaklaşımı yoktur diyebiliriz. Benim ameliyat tekniğim olan yapısal rinoplasti’de kıkırdak greftleri ekstra bir önem arz eder. Burundan aldığımız tüm kıkırdakları yine buruna iade ederiz. Burun kıkırdağı fonksiyonel açıdan gereksiz olduğu yerlerden fonksiyonel açıdan kıkırdağa muhtaç alanlara nakledilir. Yapısal Rinoplasti tekniğim hakkındaki makaleme mutlaka göz atmanızı tavsiye ederim.

Burun ameliyatları burnun kıkırdak yapısını zayıflatır

Temel prensip olarak bir ameliyatta kıkırdağı çevre yumuşak dokulardan ayrıştırdığınız anda kan dolaşımında bir azalma meydana gelir. Cerrahi ayrıştırma burun ucu kıkırdaklarının kitlesini, dayanıklılığını ve destek gücünü azaltır. Yani ameliyatta burnu açıp kapatsanız ve hiçbir şeyin şeklini değiştirmeseniz bile burun kıkırdakları zayıflayacak ve burnun yapısal desteği zamanla azalacaktır. Buraya kadar anlattığım kıkırdak zayıflaması tüm rinoplasti ameliyatlarında ortaktır. Tüm rinoplasti ameliyatları burun kıkırdaklarını bir ölçüde zayıflatır.

Yapısal rinoplasti’nin ortaya çıkış mantığı zaten bu fenomen ile ilişkilidir. Kıkırdakların zayıflayacağını öngörerek onları ilk ameliyat esnasında kıkırdak greftleri ile destekleriz. Kirişler ve kolonlar şeklinde kesilen kıkırdak greftleri kalıcı dikişler ile burun yapısına entegre edilir. Bu sayede burnun uzun dönem şeklini koruyabiliriz.

Burun ameliyatı sonrası kıkırdak erimesi ne sıklıkta görülür?

Burun estetiği sonrası kıkırdak erimesi henüz çözümlenememiş ve tam olarak anlaşılamamış bir fenomendir. Rinoplasti adaylarının ameliyattan önce bu komplikasyonu bilmesi ve potansiyel sonuçlarını anlaması çok önemlidir. Rinoplasti yaptığımız hastaların küçük bir bölümünde (%1-2) hem burnun kendi kıkırdakları hem de burnu desteklemek için kullandığımız kıkırdak greftleri ciddi ölçüde hacim/direnç kaybedebilir, hatta tamamen eriyip yok olabilir. Bu durumda burun yapısal desteğini kaybeder, burun ucu ve burun sırtı pozisyonu ameliyat öncesi planlamadan daha farklı bir konuma düşebilir.

 

burun-estetigi-sonrasi-erime

 

Burun ameliyatı sonrası kıkırdak erimesi neden olur?

Burun kıkırdaklarının erimesi klinik olarak bulgu vermeyen (subklinik) bir mikroenfeksiyona, kullanılan dikiş materyaline karşı gelişen bir bağışıklık yanıtına, bireyin bağışıklık sistemindeki bir hiperaktiviteye bağlı olabilir. Çoğu zaman altta yatan bir sebep bulmak da mümkün değildir.

Burun estetiği sonrası kıkırdak erimesi cerrahın tecrübesiyle veya özeniyle önleyebileceği bir durum değildir. Yeterince rinoplasti ameliyatı yapan her cerrah er ya da geç bu talihsiz durumla karşılaşacaktır. Tüm ameliyatlarını yapısal teknik ile gerçekleştiren tecrübeli cerrahların bile belli bir “revizyon” oranının olmasının sebeplerinden birisi de bu yazıda bahsettiğim kıkırdak erimesidir.

Bir komplikasyonun nadir görülmesi onu göz ardı etmemize olanak vermez. Sizin için %1’lik bir olasılık benim için her yıl uğraşmam gereken 1-2 gerçek hasta demektir. Bu sebeple aydınlatışmış onam formlarımızda nadir de olsa tüm olasılıklardan bahsederiz.

Burun ameliyatı sonrası kıkırdaklar erirse ne yapmak gerekir?

Kıkırdak kaybı nadir görülür ama çok tatsız bir durumdur. Hem hasta hem de doktor açısından büyük hayal kırıklığı yaratır. Ancak çok fazla seçeneğimiz yoktur. Bu benim başıma geldi diye üzülmek de pek fayda sağlamaz. Burunda eriyen kıkırdakların yerine kaburgadan kıkırdak alıp, kaburga kıkırdağı nakli ile burnu yeniden yapılandırmak gerekecektir.

Greftlerin (doku naklinin) kullanıldığı tüm ameliyatlarda benzer sorunlar vardır. Damar greftlerinin kaybı kalp cerrahisinde veya organ naklinde hastanın ölümüyle, sinir greftlerinin kaybı hastanın sakat kalmasıyla, kornea greftlerinin kaybı görme kaybı ile sonuçlanır.

Rinoplastideki şansımız kıkırdak erimesi/greft kaybı sonucu oluşan estetik deformitenin, zahmetli de olsa ikincil bir ameliyat ile çözümlenebilmesidir.

Komplikasyonsuz, sağlıklı ameliyatlar dileğiyle.

Sevgiyle Kalın,

Güzel Kalın.

OB

Rinoplasti hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Burun Estetiği Ameliyat Tekniğim ve Felsefem

Burun estetiği (Rinoplasti) aday hastaları her geçen gün işlemler ve ameliyat süreci …

Devamını Oku
Burun Şekli ve Burun Büyüklüğü Arasındaki Denge Nasıl Sağlanır?

İdeal şartlarda rinoplasti ameliyatı sonrasında elde ettiğimiz burunlar hem şekil hem…

Devamını Oku
18 Yaşından Önce Burun Estetiği Yapılabilir mi?

Rinoplasti (burun estetiği ameliyatı), 18 yaş altı genç bireylerde en sık gerçekleşti…

Devamını Oku