Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Burun Estetiği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Eğer burnunuzun boyutu, şekli veya asimetrisi ile ilgili mutsuzsanız, rinoplasti, benlik saygınızın düzeltilmesine ve daha pozitif bir beden imajından keyif almanıza yardım edebilir. Bir çok insan, burun estetiği ile ilgili genel bir fikre sahip olsa da bu popüler plastik cerrahi işleminin arkasındaki bazı unsurları öğrendiklerinde genellikle şaşırırlar. 

Eğer kozmetik veya tıbbi nedenlerle burun estetiği düşünüyorsanız sizin aklınızdaki soruların daha önce bu ameliyatı geçirmiş pek çok hastanın da aklından geçmiş olduğunu tahmin ederdiniz. Genin burun estetiği hakkında sıkça sorunlan sorulara ve cevaplarına göz atalım.

Burun Estetiği Nedir?

Burun estetiği, burun görünümünü düzeltmek veya değiştirmek amacıyla yapılan tıbbi ve cerrahi işlemlerin genel adıdır. Burun estetiği genellikle estetik kaygılar nedeniyle tercih edilir ancak bazen doğumsal deformiteler veya burun hasarları gibi tıbbi nedenler de bu ameliyatı gerektirebilir. Burun estetiği ameliyatı rinoplasti olarak adlandırılır ve sadece burnun görünümünü değil yüzün genel denge ve oranlarını da iyileştirmeyi amaçlar. Rinoplasti burun kemiği, kıkırdak yapısı ve cilt üzerinde değişiklikler yapabilen kapsamlı bir cerrahi prosedürdür.

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun estetiği operasyonu için tarifilenmiş yüzlerce farklı ameliyat tekniği bulunmaktadır. Cerrahi operasyon detayları işlemden işleme değişse de burun ameliyatının genel yapılış biçimi ile ilgili genel bir bilgi verebiliriz. Burun estetiği ameliyatında (rinoplasti) bazı temel aşamalar vardır.

  • Cerrahi hazırlıklar ve anestezi aşaması: Bu aşamada hasta ameliyathanenenin içerisindedir. Ameliyatın ve anestezi uygulamasının hazırlıkları yapılır. ameliyatın cerrahi kısmının başlangıcından önceki aşamadır.
  • Cerrahi ayrıştırma (diseksiyon) aşaması: Bu aşamada ameliyat kesileri yapılır ve dokular birbirinden ayrıştırılır. Kıkırdaklar, kemikler yumuşak dokudan ayrılır. Yapısal problemler görülerek son tanı koyulur.
  • Doku eksiltme (rezeksiyon) aşaması: Bu aşamada ameliyat öncesi planlamaya uygun olarak dokular küçültülür. Burun kemiği törpüleme, burun ucu kıkırdağı küçültme, burun kemeri alçaltma manevraları bu aşamada gerçekleştirilir.
  • Yeniden yapılandırma (rekonstrüksiyon) aşaması: Bu aşamada burnun yapısı çeşitli greftler, kemik şekillendirme teknikleri ve dikiş teknikleri ile yeniden yapılandırılır.
  • Kapama aşaması: Bu aşamada direksiyon esnasında ayrıştırılan dokular dikişler ile kapatılır. Burun tamponlar ve burun alçısı (splint) yerleştirilir. Pansuman yapılır.
  • Derlenme aşaması: Bu aşama ise ameliyatın cerrahi kısmı bittikten sonra ameliyathane içinde geçen süredir.

Burun Estetiği Ameliyatı İçin Hangi Teknikler Kullanılır?

Burun estetiği ameliyatı için kullanılan çok sayıda teknik olduğundan bahsetmiştim. Sadece benim burun estetiği ameliyatında tıp literatürüne girmiş 4 farklı ameliyat tekniğim var. Bu tekniklerin bilimsel makalelerine pubmed veritabanından benim adımla arama yaparak ulaşabilirsiniz. Burun ameliyatı teknikleri açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti olarak 2 temel ailede gruplanırlar. Blog'da açık ve kapalı teknikler arasındaki farkları açıklayan ayrı bir makalem var. Açık rinoplasti tekniğinde burun derisi kaldırılır ve herşey direkt olarak görerek yapılır. Kapalı rinoplasti tekniğinde buruna dışarıdan bakılarak ameliyat burun delikleri içerisinden yapılır.

Bu temel gruplandırmanın ötesinde pek çok farklı teknik, yaklaşım ve ameliyat felsefesi vardır. Mesela sadece burun ucunun ameliyat ile şekillendirildiği burun ucu estetiği (tip rinoplasti) ameliyatı daha basit bir tekniktir. Bazen ilk ameliyatların çok küçük kusurları minör revizyon rinoplasti ile tedavi edilebilir. Ben kendi ameliyatlarımda açık, yapısal, ultrasonik(piezzo) rinoplasti yaklaşımını kullanıyorum. Bu konularda da blog'da detaylı bilgi içeren makaleler bulabilirsiniz.

Burun Estetiği İçin Uygun Adaylar Kimlerdir?

Burun estetiği için uygun adaylar aşağıdaki özelliklere sahip olanlardır:

  1. Fiziksel sağlık: Burun estetiği ameliyatı, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bu nedenle, adayların genel sağlık durumunun ameliyat için uygun olması gerekir. Ciddi bir sağlık sorunu olan kişilerin ameliyat olmadan önce bu sorunları düzeltmeleri gerekebilir.
  2. Burun yapısı: Burun estetiği, burnun şekil ve büyüklüğünü değiştirmek için yapılır. Ancak her burun yapısı rinoplasti için uygun değildir.
  3. Yaş: Burun estetiği ameliyatı genellikle burun gelişiminin tamamlandığı ergenlik döneminden sonra yapılır.
  4. Gerçekçi beklentiler: Burun estetiği adayları, gerçekçi beklentilere sahip olmalıdır.

Burun Estetiği Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Burun estetiği ameliyatı süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Genellikle, ameliyatın karmaşıklığı, ameliyat tekniği, kişinin anatomik özellikleri, cerrahın tecrübesi ve özeni gibi etkenler ameliyat süresini etkileyebilir. Benim pratiğimde daha önce ameliyat geçirmemiş ve burun içinde ve dışında ileri düzey eğriliği olmayan kişilerde ameliyat 2.5-3 saat kadar sürmektedir. İleri derecede eğri burunlarda veya burun içi sorunlarının eşlik ettiği durumlarda burun estetiği ameliyat süresi ortalama 3.5-4 saat kadar sürmektedir. Sekonder ve kompleks vakalarda, özellikle de kaburga kıkırdak grefti ile burnun yeniden yapılandırıldığı vakalarda ameliyat süresi 8-10 saate bile çıkabilir.

Burun Estetiği Sonrası İz Kalır mı?

Ciltte yapılan bütün kesiler iz bırakır. Kapalı rinoplasti ameliyatları cerrahi dikiş izi bırakmaz. Açık rinoplasti ameliyatlarında iki burun deliğinini arasındaki köprü dokusunda (kolumella) incecik bir iz kalır. Bu iz ameliyatın 6. ayından sonra çok yakından büyüteçle baksanız bile görünemez bir düzeyde iyileşiyor. Burun kanatlarının ve deliklerinin küçültüldüğü durumlarda burun kanadı ve yanak birleşkesindeki kıvrımda gizli bir iz kalır. Bu iz de benim ameliyatlarımdan sonra neredeyse görünmez kalitede iyileşiyor.

Burun Estetiği Ameliyatı Ne Kadar Acı Verici Bir İşlemdir?

Benim ameliyatlarımdan sonra ağrı düzeyi genellikle çok çok düşük düzeydedir. Hastalar 10 üzerinden en fazla 2-3 seviyesinde bir ağrı hissederler ve bu rahatsızlık basit ağrı kesiciler ile kontrol edilebilir. Benim tercih ettiğim ultrasonik tam açık rinoplasti burunda geçici bir hissizlik oluşturuyor. Ağrının çok az olmasının sebebinin bu olduğunu düşünüyorum.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Burun estetiği ameliyatından sonra yaklaşık 7-10 günlük bir erken iyileşme dönemi, 10-90 arasında bir orta iyileşme dönemi, 90-500 gün arasında da bir uzun iyileşme dönemi söz konusudur. Ameliyatın tekniği ve kapsamı iyileşme sürecini belirgin olarak etkiler. Komplike olmayan bir ameliyattan sonra yüzünüzde çok az bir şişlik ve çok hafif bir morarma ve çok hafif bir ağrı ile odanıza çıkarsınız. Çoğu hasta sanki hiç ameliyat olmamış da yüzüne bir pansuman yapıştırılmış gibi hissettiğini söylüyor.

Bu tablo takip eden saatler içerisinde değişir ve 48 saat civarında zirve yapan bir şişlik oluşur, bazen gözler kapanabilir. Ameliyatın 3-4 günleri arasında burun ucundaki pansuman açılır ve rahat nefes almaya başlarsınız. 7-10 günler arasında iç tamponlar, dış koruyucular ve dikişler alınacaktır. Bu aşamada ameliyatın erken dönemi biter. Burun halen şiş olacaktır ancak bu şişlik takip eden günler ve haftalar içinde azalır. 14. günde genellikle işe ve sosyal hayata dönülür. Üçüncü ayda hiç ameliyat olmamış gibi görünürsünüz. Burundaki ödemin tamamen inmesi ve ince estetik detayların belirginleşmesi 1,5 yıla kadar uzayabilir. Benim kullandığım ultrasonik, tam açık ve yapısal teknik bu şekilde iyileşiyor. Diğer ameliyat tekniklerinde daha farklı bir süreç oluşabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı İçin Uygun Yaş Sınırlamaları Var mıdır?

Burun estetiği ameliyatı için belirli yaş sınırlamaları bulunmaktadır. Genellikle bu operasyon, bireyin burun ve yüzün gelişiminin tamamlanması sonrasında yapılmaktadır. Bu şekilde, ameliyat sonucu elde edilen sonuçların kalıcı olması ve kişinin fiziksel büyüme sürecinden etkilenmemesi amaçlanmaktadır. Birçok cerrah, burun estetiği ameliyatı için uygun yaş olarak 18-21 arası dönemi önermektedir. Bu yaş aralığı genellikle gençlerin büyüme dönemlerini tamamladıkları ve burun yapılarının neredeyse tamamen geliştiği dönemdir. Ancak, her bireyin gelişimi farklı olabileceği için, bazı istisnai durumlar söz konusu olabilir. Özellikle bazı tıbbi veya estetik nedenlerle, erken yaşlarda da burun estetiği ameliyatı yapılabilir. Bu durumda, cerrahlar genellikle büyüme sürecinin tamamlandığından emin olmak için bireyin genel sağlık durumunu, fiziksel ve psikolojik gelişimini değerlendireceklerdir. Özellikle elit sporcularda performansı iyileştirmek amacıyla ergenlik döneminin hemen bitişinde ameliyat yapılabilir.

 

burun-estetigi-sonrasi-iz-kalir-mi

 

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Nefes Alma Sorunu Yaşanır mı?

Burun estetiği ameliyatı sonrası nefes alma sorunu yaşanma olasılığı bulunmaktadır. Bu tür bir ameliyat burunun anatomisini değiştirebilir ve bazen burun içindeki dokuların şişmesi veya ödem oluşması nedeniyle geçici bir nefes alma zorluğu ortaya çıkabilir. İyileşme sürecinde burun içindeki şişlik ve ödem azalırken, nefes alma sorunları da yavaş yavaş düzelmeye başlar. Ancak, ameliyat sonrası nefes alma sorunları uzun süre devam ederse veya giderek kötüleşirse, cerrahınızla iletişime geçmelisiniz. Bu durumda, cerrahınız sorunun neden kaynaklandığını belirleyecek ve uygun tedaviyi önerecektir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Hangi Aktivitelere Dikkat Etmek Gerekir?

Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde belirli aktivitelere dikkat etmek önemlidir. Bu aktiviteler şunları içermektedir:

  1. Dinlenme: Ameliyat sonrası dinlenmek, vücudunuzun iyileşme sürecine odaklanmasına yardımcı olacaktır. Operasyondan sonra yeterli uyku almak ve enerjinizi toplamak için dinlenme süresine özen gösterin.
  2. Temizlik: Burun estetiği ameliyatı sonrasında burun içi temizliği yapmanız gerekebilir. Doktorunuzun yönlendirmelerine uyun ve nazik bir şekilde temizliğinizi yapın. Aynı zamanda yüz temizliğinize dikkat etmek, ameliyat sonrası burun ve cildinize zarar vermemek için önemlidir.
  3. İlaç kullanımı: Doktorunuzun size reçete ettiği ilaçları düzenli olarak kullanın. Antibiyotikler, ağrı kesiciler veya burun spreyleri gibi ilaçlar, iyileşme sürecinizi desteklemek için kullanılabilir. Ancak, reçete dışında hiçbir ilaç kullanmayın ve doktorunuzdan izin almadan dozajı değiştirmeyin.
  4. Beslenme: Ameliyat sonrası sağlıklı bir beslenme düzenine dikkat etmek önemlidir. Proteinden zengin yiyecekler tüketmek, hücre yenilenmesine ve iyileşmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda yeterli miktarda su içmek, hidrasyonu sağlamak ve vücudunuzu desteklemek için önemlidir.
  5. Spor ve fiziksel aktivite: Doktorunuzdan ameliyat sonrası ne zaman spor yapabileceğinizi öğrenin. Genellikle ameliyat sonrası birhafta veya daha uzun bir süre boyunca ağır sporlardan kaçınmanız önerilir. Hafif egzersizler ve yürüyüş gibi düşük etkili aktiviteler, iyileşme sürecinize katkıda bulunabilir. Ancak, doktorunuza danışmadan herhangi bir fiziksel aktiviteye başlamayın. Erken iyileşme sürecinde buruna darbe almaktan mutlak suretle kaçınmanız gerekmektedir.
  6. Güneşe maruz kalmaktan kaçınmak: Ameliyat sonrası burun cildi hassas olabilir ve güneşe maruz kalmanın iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır. Güneş koruyucu kullanmak ve güneşe çıkmadan önce burunu korumak önemlidir.
  7. Doktorunuzun takip randevularına uyum sağlamak: Ameliyat sürecinde düzenli takip randevularına gitmek, iyileşme sürecinin izlenmesi ve gerektiğinde müdahale edilmesi açısından önemlidir. Doktorunuzun önerdiği takip randevularına kesinlikle uyun ve herhangi bir sorun olduğunda doktorunuza danışın.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Ne Zaman İşe Dönülebilir?

Çoğu hasta ameliyat sonrası 14. günde işlerine rahatlıkla dönebilmektedir. Bilgisayar başındaki işlere çok daha erken de dönülebilir. İyileşmenin bireysel sebeplerle geciktiği durumlarda işe dönüş 21 güne kadar gecikebilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Revizyon İşlemi Yapılabilir mi?

Evet, burun estetiği ameliyatı sonrası revizyon işlemi yapılabilir. Revizyon ameliyatı, ilk burun estetiği ameliyatından sonra oluşan geride kalan eksikleri gidermek veya istenmeyen sonuçları düzeltmek için gerçekleştirilen bir prosedürdür. Revizyon ameliyatları mükemmellik elde etmek için yapılmaz. Hiçbir burun ameliyatı kusursuz bir simetri yaratamayacağı gibi burun estetiği sonuçları çoğu zaman hastanın hayallerindeki burun ile bire bir bağdaşmaz.

Revizyon işlemi, birincil burun estetiği ameliyatından daha karmaşık ve pahalı bir prosedür olabilir. Her sorun da revizyon ile çözümlenemeyebilir. Daha önce ameliyat olmuş bir burunda çalışmak teknik açıdan çok daha zordur ve ek kıkırdak kaynakları gerektirebilir.

Burun estetiği ameliyatı sonrası revizyon işlemi genellikle birincil ameliyatın ardından 6 ila 12 ay beklenilerek gerçekleştirilir. Bu süre, burunun iyileşme sürecini tamamlamasına ve doku yapısının stabil hale gelmesine izin verir. Revizyon işlemi öncesinde, hastaların beklentilerini ve ameliyat sonrası sonuçları detaylı bir şekilde doktorlarıyla tartışmaları önemlidir.

Burun Estetiği Fiyatları Ne Aralıkta?

Burun estetiği ameliyatında geniş bir fiyat aralığı bulunmaktadır. Devlet hastanelerinde 1-1.5 asgari ücret karşılığında bu ameliyatı olabilirsiniz. Rinoplasti bir estetik ameliyat olduğu için sigorta tarafından karşılanmaz. Hasta ödemeli bir estetik işlemdir. Özel sektörde fiyatlar kamu hastanelerinin 2-3 katı düzeyde olabilir. Türkiye, rinoplasti konusunda hiç abartısız dünyanın en gelişmiş ülkesidir. Ülkemizde bu alanda kariyer yapmış ve çok ileri düzey ameliyat teknikleri uygulayan hekimler mevcuttur. Bu hekimlerin uluslararası bir hasta portföyleri vardır ve genel olarak ameliyat ücretleri kamu ve özel sektör ortalamasının üzerindedir.

Rinoplasti Ameliyatı Daha mı Sık Yapılmaya Başlandı?

Rinoplasti en sık rastlanan plastik cerrahi işlemlerinden biri olmayı sürdürmektedir, Amerikan Plastik Cerrahlar Topluluğu’nun yıllık raporuna göre sadece 2016 yılında 200.000’den fazla erkek ve kadın, burun estetiği olmayı tercih etmiştir. Türkiyede bu sayının yılda 100.000-150.000 rasında olduğu tahmin edilmektedir. Aslında, çeşitli nedenlerden dolayı rinoplasti hem kadınlar hem de erkekler arasında giderek daha da popüler olmaktadır.

Burun Estetiği Kadınlarda Ve Erkeklerde Farklı mı?

Cerrahi teknikler erkek ve kadın için farklıdırErkek ve kadınların farklı fiziksel özellikleri olduğu ve genellikle farklı istekleri olduğu için erkek ve kadınlardaki rinoplasti (burun estetiği) teknikleri de farklıdır. Erkekler daha düz açılara ve daha erkeksi bir şekil istemeye eğilimli iken, kadınlar genellikle daha yumuşak hatları ve daha kadınsı bir görünümü tercih eder. Sağlıklı, doğal, dengeli bir görünüme ulaşmanıza yardım etmek için burun estetiği tasarımını her hastanın ihtiyaçlarına göre, kişiye özel olarak tasarlıyoruz.

Burun Estetiği Ameliyatı Sağlık Sorunlarına Bağlı Olarak Da Yapılabilir mi?

Burun estetiği sadece kozmetik değildir. Birçok insan burun estetiğini tamamen kozmetik amaçlı bir işlem olarak düşünse de, çoğu hastamızın bu işlemi düşünmesine neden olan bir takım tıbbi nedenler vardır. Örneğin, burnun orta kıkırdak duvarında bir eğriliğin olması (Septum deviasyonu) solunum problemlerine ve uyku apnesine yol açabilir, burun etlerindeki büyümeler yine benzer şikayetlere yol açabilmektedir ve bu durumlar rinoplasti ameliyatı esnasında çözümlenebilir. Burun estetiğini veya fonksiyonunu değiştirmiş bir travma geçiren insanlar, burnun normal şeklini ve fonksiyonunu eski haline getirmek için burun estetiği yaptırabilirler. Burundaki eğriliklerin önemli bir kısmında travmatik bir sebep vardır ancak bu sebep bazen hastanın hatırlayamayacağı kadar erken yaşlarda meydana gelmiş olabilir.

Burun Estetiği Ameliyatından Sonra Sesim Değişir mi?

Sesiniz değişmeyecek. Rinoplasti hakkındaki yaygın bir efsaneye rağmen, yetenekli ve deneyimli bir plastik cerrahla çalıştığınız sürece bu işlem sesinizin değişmesine neden olmayacaktır. Rinoplastinin sıklıkla burnunuzu çevreleyen yumuşak doku ve kemiğin çıkartılması veya yeniden şekillendirilmesini içerdiği doğrudur fakat düzgün yapıldığında bu değişimler sesinizi etkilememelidir. Doğru plastik cerrahı seçmek için, eğitim gördüğü kurumlara, yeterlilik sertifikalarına, akreditasyon ve saygın tıbbi topluluklara üyelikler gibi niteliklere ve önce ve sonra fotoğraflarına bakın.

Burun Estetiği Ameliyatından Önce Kesmem Gereken İlaçlar Hangileri? 

Rinoplastiden önce belirli ilaçları almaktan kaçınmalısınız. Diğer çoğu kozmetik işlemde olduğu gibi, burun estetiğinizden yaklaşık 2 hafta öncesi ve birkaç hafta sonrası kanınızı sulandıran bazı ilaçları almaktan kaçınmanız gerekecek. Bu, bu ilaçların cerrahi sırasında komplikasyon riskini arttırabileceğinden ve ayrıca morarmaya neden olabileceğinden dolayıdır. Bu dönemde almaktan kaçınmanız gereken bazı ilaçlar:

  • Aspirin, ibuprofen ve naproksen dahil ağrı kesiciler
  • Kumadin, clexane gibi kan sulandırıcı ilaçlar
  • Binbirdelik otu ve diğer bitkisel ilaçlar
  • Vitamin E desteği

Burun Estetiği Doktorlarını Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Burun estetiği ameliyatı kompleks bir cerrahi işlemdir. Bu işlem her hastanın burun yapısına ve i̇htiyaçlarına göre belirlenen bir cerrahi plan ve titiz bir uygulama gerektirir. Rinoplasti, örneğin bir apandisit veya safra kesesi ameliyatında olduğu gibi her ameliyatta neredeyse aynı işlemin yapıldığı bir cerrahi değildir. Deneyimli bir plastik cerrah seçmek şarttır. Her ne kadar rinoplasti, çok kusursuz ve doğal görünen sonuçlar oluşturabilse de dengeli bir bakış yaratmak için bu işlem, gelişmiş cerrahi teknikler ve ustalık gerektirir. Bu nedenle, bu tip işlemlere odaklanan ve yeterli deneyimi olan bir plastik cerrahı dikkatli bir şekilde seçmek önemlidir.

Bu yazıda burun estetiği ameliyatı hakkında sıkça sorulan sorulara yüzeysel yanıtlar vererek sizlere ameliyat hakkında bir genel fikir kazandırmayı amaçladık. Blogumun içeriğinde rinoplasti'nin değişik konuları hakkında çok daha detaylı bilgiler içeren yazılar bulabilirsiniz. Bunlarada göz atmanızı tavsiye ederim.

Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) hakkında daha detaylı bilgi almak ve size özel bir planlama için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Sevgiyle kalın, güzel kalın.

O.B.

Burun Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Burun Dolgusu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Burun dolgusu son zamanlarda en çok talep edilen estetik girişimlerden birisi haline …

Devamını Oku
Kaburga Kıkırdağı ile Burun Ameliyatı

İnsan kaburgalarının ön kısımları kıkırdak yapıdadır. Plastik cerrahlar için bu kıkır…

Devamını Oku
Burun Eğriliği Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Eğri burunları şekillendirmek, eğri olmayan buruna kıyasla çok daha zordur. Eğri buru…

Devamını Oku