Endo-sc/opus (Latince kökenli bir birleşik kelime) İçi gösteren demek. Endoskop, tıpta vücudun iç boşluklarını gözlemlemek için kullandığımız optik sistemlerin genel adıdır.
İçindekiler
Endoskopi Nedir?
Endoskopi ise vücudun iç boşluklarını gözlemlediğimiz tıbbi girişimlerin genel adıdır.
Endoskopik cerrahi ise vücut boşluklarını endoskop ile görüntüleyerek, özel cerrahi aletlerin yardımıyla gerçekleştirdiğimiz cerrahi müdahalelerin ortak adıdır. Terminoloji bu.
Endoskopik Tekniklerin Estetik Cerrahi Ameliyatlarındaki Kullanım Yeri
Biz plastik cerrahide vücut boşluklarıyla çok fazla uğraşmıyoruz (istisnası burun içi muayenesi).
Endoskopik yöntemin plastik cerrahide kullanım amacı ve potansiyel faydası; ameliyatlarda kendi oluşturduğumuz boşlukların içini daha iyi görebilmek ve aynı cerrahi işlemleri daha küçük kesiler veya daha uzaktaki saklı kesiler (saçlı deri) yoluyla yapabilmek.
Yüz gençleştirme ameliyatlarında endoskopu 3 farklı işlemde destek amacıyla kullanıyoruz.
- Endoskopik alın ve şakak germe
- Endoskopik orta yüz germe
- Endoskopik yüzeysel (cilt altı) boyun germe
Endoskopik alın germe ve endoskopik orta yüz germe ameliyatlarının kombinasyonuna endoskopik yüz germe denir.
Bu işlemlerin hepsinin aynı genel anestezi seansında uygulandığı ameliyata total endoskopik yüz gençleştirme ameliyatı denir.
Şimdi teker teker bu estetik uygulamalarda ve yüz gençleştirme işlemlerinde endoskopik cerrahi yaklaşımın avantajlarını ve dezavantajlarını gözden geçirelim.
Alın ve Şakak Germe
Alın germe ameliyatında saç içerisinde gizli, küçük, dikey kesiler yaptıktan sonra alın ve şakak dokusunu kemiğin hemen üzerindeki düzlemden ayrıştırıyoruz. Bu ayrıştırma bir optik boşluk oluşturuyor. Endoskop ile bu optik boşluğun içerisini görüntüleyerek endoskopik cerrahi aletler yardımıyla ayrıştırmayı kaşa doğru ilerletiyoruz. Alın germe ameliyatında kaşı sabitleyen bağların açılması çok önemlidir. Endoskopik yaklaşım ile bu bağların görerek serbestleştirebiliyoruz. Endoskopik görüntülemeyi şakak bölgesindeki sentinel damarların, kaş altındaki supraorbital sinirin ve korrugator kasların güvenli manipülasyonunda kullanıyoruz.
Endoskopik yaklaşım kısa izli alın germe ameliyatlarında, üst göz kapağı ameliyatı aynı esnada yapılmıyorsabazı kritik basamakların görerek yapılabilmesini sağlıyor. Alın germe ameliyatına en büyük katkısı bu. Üst göz kapağı aynı seansta yapılacak ise, saç çizgisi kesisi veya taç (koronal)kesisi gibi büyük insizyonlar kullanılacak ise endoskop kullanmak gereksiz. Koronal tekniğin, saç çizgisinden alın germenin, üst göz kapağından yukarı yönde (retrograd) yapılan alın germelerin kendilerine göre avantaj ve dezavantajları var.
Alın germe ameliyatlarında teknik seçimi kişiye özel olmalı. Herhangi bir tekniğin diğerlerinden her açıdan daha üstün olduğunu söyleyebilmek imkansızdır. Blog içerisinde farklı alın germe tekniklerini detaylı olarak açıklayan makaleler bulabilirsiniz.
Orta Yüz Germe
Orta yüz germe ameliyatının endoskopik biçiminde, şakak bölgesinde çiğneme kasının üzerinde bir optik boşluk oluşturuyoruz. Bu optik boşluk içerisinden endoskopun yardımıyla elmacık kemiği üzerine oradan da orta yüz bölgesine ulaşıyoruz. Endoskopik orta yüz germe işleminde şakak bölgesindeki saçlar içinde gizli 2cm’lik bir kesi yapılır. Bu kesiye ek olarak gözün yan kenarındaki kaz ayağı kırışıklıklarından birinin üzerine denk gelen 1cm’lik bir kesi daha yapılır. İşlemin avantajı alt göz kapağı veya ağız içi kesisine gerek kalmaksızın orta yüz germe işleminin yapılabilmesidir. Endoskopik görüntülemeyle infraorbital sinir güvenli bir biçimde manipüle edilebilir.
Endoskopik yaklaşım kısa izli orta yüz germe ameliyatında, alt göz kapağı veya ağız içi kesiler kullanılmadan bazı kritik basamakların görülerek yapılabilmesini sağlar. Alt göz kapağı aynı seansta yapılacak ise veya ağız içi kesisi kullanılacak ise endoskop kullanmak tamamıyla gereksizdir. Ortayüz germe ameliyatında endoskopik, alt göz kapağı (subsiliyer) ve ağız içi (intraoral) yaklaşımlarının kendilerine göre avantaj ve dezavantajları vardır.
Orta yüz gençleştirme ameliyat kararı veya ameliyat tekniği seçimi yine kişiye özel olmak zorundadır.
Yüzeysel Boyun Germe
Derin plan boyun yapılarında herhangi bir patolojinin (tükrük bezi büyümesi, digastrik kas hipertrofisi, platysma altı yağ fazlası) olmadığı, yüz derisinde bir sarkmanın olmadığı, genç hasta grubunda kullanılabilen bir tekniktir. Önce boyundaki deri altı yağ katmanı liposuction ile inceltilir. Takiben çene altı kıvrımından yapılan 1-1.5 cm’lik bir kesi yoluyla boyun derisi alttaki platysma kasından ayrıştırılır. Bu sayede boyun derisi altında bir optik boşluk elde edilir. Takiben endoskopik aletler yardımıyla platysma kasına yönelik cerrahi işlemler (platysmaplasti) uygulanabilir.
Kısa izli yüzeysel boyun germe ameliyatında oldukça küçük bir izden boyun cerrahisinde oldukça önemli olan “kanama kontrolü” yeterli bir biçimde yapılabilir. Çene altı kesisi 2’cm’den daha uzun olacak ise endoskop kullanmak gereksizdir. Fiberoptik retraktörler ile de işlem rahatlıkla yapılabilir. Çene altındaki gizli kesinin 1.5 cm olmasıyla 2.5 cm olması arasında neredeyse hiçbir kozmetik fark olmadığından ötürü, boyun germe ameliyatında endoskop kullanımı benim açımdan bakıldığında; hastanın gözünü boyama ve cerrahın ego tatmini dışında bir anlam taşımıyor.
Gelelim işin en önemli kısmına; Algı Yönetimi. Endoskopik işlemlerin son teknoloji ürünü, daha hızlı iyileşen, daha etkili, daha güvenli, daha “üstün” cerrahi işlemler olduğunu sanmayın. Başında “endoskopik” yazan bir ameliyatın “modern” olduğu zamanlar 1990’ların başlarıydı. Güzel, zarif, yapması da keyifli ameliyatlardır. Ancak sadece uygun hastada iyi sonuç verirler. Tüm cerrahi işlemler gibi…
Örneğin saç çizgisi ile kaş arasındaki mesafenin 6cm den yüksek olduğu ve yaşlanma belirtilerinin ileri düzeyde olduğu, yüzeysel hacim kaybının baskın olduğu, kaş üstü kemiğin bombeli olduğu bir hastada endoskopik alın germe işe yaramaz.
Cerrahi teknik açısından çok önemli bir sorun da endoskopik yaklaşımlardaki “tespit” sorunudur. Endoskopik işlemlerde cerrahi ayrıştırma ve doku serbestleştirme manevraları gayet güzel bir biçimde yapılabilir. Ancak dokunun yeni pozisyonunda sabitlenmesini sağlayan “tespit” manevraları endoskopik yaklaşımların bir zayıflığıdır.
Örneğin alt göz kapağı kesisi yoluyla yapılan ve endoskopik olarak yapılan iki farklı orta yüz germe ameliyatında doku serbestleme neredeyse aynı biçimde yapılır. Alt göz kapağı yaklaşımında dokuyu göz altı kemiğe açılan çoklu tüneller vasıtasıyla çok sağlam bir biçimde tespit edebiliyoruz. Endoskopik yaklaşımda ise tespit; uzun askı/süspansiyon dikişlerinin veya emilebilen askı protezlerinin şakak bölgesindeki çiğneme kasına asılması ile elde ediliyor.
Bu sebeple “kuvvetli tespite” ihtiyaç duyduğumuz hastalarda (mimik kasları hiperaktif, yüz ağır, kemik destek zayıf) endoskopik teknikler yerine daha klasik teknikleri tercih ediyorum.
Son olarak pazarlama hilelerine lütfen aldanmayın.
Hasta geliyor, alt göz kapağı kirpik dibinde veya ağız içinde kesi izi var. Endoskopik orta yüz germe oldum diyor, öyle zannediyor. Hasta geliyor şakakta 5 cm’lik saç içi kesisi var. Endoskopik alın germe oldum diyor, öyle zannediyor. Her ameliyatın içerisinde endoskopu kullanabilirsiniz. Endoskopun vakada kullanılması veya endoskoptan yararlanılması ameliyatı otomatik olarak “endoskopik” yapmaz. Endoskop yardımlı (endoscope assited) terimi bu tarz hibrid işlemler için daha uygun bir tabirdir.
Yüz gençleştirme projenizde endoskopik yaklaşımlara yer olup olmadığını öğrenmek ve işlemler hakkında daha detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevgiyle Kalın,
Güzel Kalın.
OB
Yüz Gençleştirme Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.