Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Geniş Burun Kanatları ve Büyük Burun Delikleri

Bu sorunları “burun tabanı problemleri” başlığı altında inceliyoruz.

Bu sorunları düzeltmeden burun tabanının estetik oranlarını tutturabilmek zordur.

Geniş burun kanatları çoğu zaman büyük burun delikleri ile birlikte bulunur (>%90) ancak her iki durumun da izole olarak görüldüğü durumlar vardır. Bazen burun deliklerinin büyük olmasına karşın burun kanatları dar ve ince olabilir. Bazen de burun deliklerinin normal boyutta olmasına rağmen kanatlar fazlaca etli ve geniş olabilir.

Burun tabanı problemleri burun estetiği ameliyatında kısıtlayıcı faktörlerdir.

Çünkü burun tabanı problemleri burnun diğer oranları ve estetik alt birimleri ile yakın ilişki içerisindedir.

Bazı temel bilgiler:

  1. Burun deliklerinin büyüklüğü ve kanatların genişliği burun ucunun yüksekliği ile bağlantılıdır.

Afrika ve Asya ırklarının burunlarına dikkatlice baktığınızda çoğu bireyin burun kanatlarının geniş ve deliklerin büyük olduğunu görürsünüz. Daha dikkatli baktığınızda aynı anda burun ucu yüksekliklerinin de yetersiz olduğunu görürsünüz. Estetik, yapısal ve fonksiyonel olarak “ideal” burun ucu yüksekliğinin (projeksiyon) 30mm den düşük olmaması gerekir. Burun ucu yüksekliği azaldıkça kanatlar yayılarak genişler ve delikler normalden daha büyük olarak algılanır. Burun ucunuza parmağınızla aşağı doğru bastırarak bu etkiyi test edebilirsiniz.

  1. Burun kanatlarının genişliği ön görünümde burun kökü ve sırtının genişliği ile orantılıdır.

Buruna önden bakıldığında eğer çok dar bir burun sırtınız varsa bu göreceli olarak burun kanatlarının daha geniş görünmesine yol açar. Burun sırtı estetik çizgileri arasındaki mesafenin 4mm’den daha dar olduğu durumlarda yapısal olarak çok geniş olmayan bir burun tabanı bile göreceli olarak geniş olarak algılanabilir. Buna radix(kök)- base(taban) uyuşmazlığı diyoruz.

  1. Burun ucu daraldıkça kanatlar daha geniş görünür

Bir buruna önden bakıldığında burun ucu genişliği ile burun tabanı genişliği arasında bir estetik oran vardır. Burun ucu kıkırdakları birbirinden ne kadar ayrıysa bu kıkırdakların burun kanatlarını destekleme oranı o ölçüde artar. Burun ucu kıkırdakları birbirine çok yaklaştırılır ve çok küçültülürse çok dar bir burun ucu ortaya çıkabilir. Burun ucu daraldıkça burun kanatları ve burun delikleri göreceli olarak daha geniş görünürler.

  1. Aynı boyuttaki iki burun deliğinden daha yuvarlak ve yatay olan, daha dikey ve eliptik olandan daha büyük olarak algılanır.

Bazen burun deliğim büyük zannedersiniz ancak sorun boyutun büyük olması değil şeklin idealden farklı olmasıdır. Burun delikleri ne kadar yuvarlak ve ne kadar yatay konumlanırsa o kadar “büyük” algılanır. Boyutlarını hiç küçültmeden delikleri ön arka eksende eliptik hale getirirseniz deliklerdeki büyüklük illüzyonu kaybolur. Delikleri küçültmeden şekillerini değiştirebilmenin en etkili yolu birinci seçenekte bahsettiğim üzere burun ucu yüksekliğini arttırmaktır. Bir diğer etkili seçenek burun ucu kıkırdaklarının biçimlerini daha ideal bir konfigürasyona doğru değiştirmektir.

  1. Burun ucu kalktıkça burun delikleri daha görünür olacaktır.

Burun deliklerinin büyük olması ile “görünür” olması farklı şeylerdir. Burun ucu kalktıkça burun delikleri daha görünür hale gelecek ve dikkat çekecektir. Boyutu normal olan burun delikleri bile kalkık burunlarda çok yapay ve dikkat çekici olarak gözlemlenebilir. Bazen burun delikleri aslında gayet büyük olan hastalar burun uçları düşük olduğu için bu durumdan hiç rahatsız olmazlar. Zira büyük de olsa karşıdan bakınca delikler görünmemektedir. Burun delikleri büyük ve kanatları geniş olan hastalarda kural olarak burnu çok kısaltmamak ve kaldırmamak gerekir. Kaldırılan burunlarda hem delikler çok belirgin olacak hem de delikler ve kanatlar arasındaki hafif asimetriler bir anda dikkat çekici hale gelecektir.

 

buyuk-burun-delikleri-estetigi

 

  1. Burun kanatlarının genişliği burun derisinin ve yumuşak dokuların kalın olmasından kaynaklıysa etkin bir küçültme yapmak mümkün olmayabilir.

Mesela burun derisinin aşırı kalınlaştığı “rinofima” isimli bir hastalık vardır. Burun kanatları ve tabanı da bu hastalıkta aşırı genişler. Bazı rinoplasti adaylarında ilaç kullanımına, deri altı yağ bezlerin aşırı büyümesine, allerjilere bağlı yumuşak doku kalınlaşmaları görülebilir. Bazen de burun derisi yapısal olarak çok kalın ve kanatlar yapısal olarak çok “etli”dir. Bu tarz durumlarda cerrahi olarak tatmin edici bir sonuç elde edebilmek mümkün değildir. Bu durumlarda en baştan burun tabanının yeterli ölçüde daraltılamayacağı hekim ve hasta tarafından net bir biçimde anlaşılmalıdır. Gerçek dışı beklentiler hayal kırıklığı ile sonuçlanır. Tabanı daraltmak mümkün değilse mevcut taban genişliğine göre burun oranlarını inşa etmek (yani burnu büyüterek şekillendirmek) dışında bir seçenek yoktur.

  1. Burun kanatlarını ve deliklerini sadece “birkaç milimetre” küçültebiliyoruz.

Burun kanatlarını ve deliklerini sadece burun tabanının alt dış bölümündeki alar kıvrım boyunca küçültebiliriz. Küçültme yapılabilen kısım burun deliği toplam çevresinin %15-20’lik bir bölümüne karşılık gelir. Bu kısımdan da en fazla 3-4 mm doku çıkartılabilir. Daha fazlası bu bölgenin ince anatomisini bozar ve ameliyatlı yapay bir görünüm ortaya çıkar. Yani önce burunu şekillendirip sonra kanatları ve delikleri ona göre küçültemezsiniz. Kanat/delik küçültmenin kendi içinde bir limiti vardır. Bu limiti önceden görerek burun şekillendirmeyi bu limit doğrultusunda yapmak gerekir.

  1. Burun delikleri ve kanatları bir kez küçültüldüğünde geri dönüşü yoktur.

Ancak her zaman ameliyatı takiben lokal anestezi altında 20 dakikalık ikinci bir seansta kanatlar veya delikler küçültülebilir. Arada kalınan, tam olarak ameliyat öncesi veya ameliyat esnasında karar veremediğiniz durumlarda köprüleri yakmamak akıllıca olacaktır. Gerekirse her zaman sonradan küçültebilirsiniz. Ancak gereksiz yere küçültürseniz geri dönüş mümkün değildir.

Bu temel bilgilerin ışığında uyguladığımız bazı temel prensiplerimiz var.

Burun kanatlarını daraltmak veya burun deliklerini küçültmek gereken vakalarda,

  • Burun kanatlarını daraltan ve delikleri küçülten cerrahi teknikleri son derece tedbirli, muhafazakâr ve minimalist bir biçimde uygularız.
  • Burun ucu yüksekliğini mümkün olduğunca korumaya hatta arttırmaya çalışırız.
  • Burun ucunu ve sırtını çok daraltmamaya hatta gerekli durumlarda genişletmeye çalışırız.
  • Burun ucunu çok kaldırmamaya çalışırız.
  • Burun deliklerini ve kanatları her zaman küçültmeyiz bazı durumlarda yeniden şekillendirmeyi seçebiliriz.
  • Burun derisi ve yumuşak dokusu bazen çok kalındır ve bu durumlarda zarif bir burun tabanı elde edilmesine engel teşkil edebilir. Bazı sorunların maalesef çözümü yoktur.

Burun kanatlarınızın geniş olduğunu, burun deliklerinizin büyük olduğunu düşünüyorsanız ve bu sorunların burun estetiği ameliyatı esnasında sizin için nasıl çözümlenebileceği hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın

Güzel Kalın

OB

Rinoplasti hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Burun Estetiği Ameliyat Tekniğim ve Felsefem

Burun estetiği (Rinoplasti) aday hastaları her geçen gün işlemler ve ameliyat süreci …

Devamını Oku
Erkeklerde Burun Estetiği

Günümüzde burun estetiği aday hastalarının önemli bir kısmını erkek hastalar oluşturm…

Devamını Oku
Burun Estetiğinde Alın ve Çene Konturunun Tamamlayıcı Önemi

Burun estetiği aday hastalarının büyük bir bölümü yüzlerinin yandan görünümünü beğenm…

Devamını Oku