Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Göz Altı Torbaları Neden Oluşur? Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudun kapalı bir alanında bulunması gereken bir yapı, bu kapalı alanın duvarlarından dışarı doğru yer değiştiriyorsa, buna “herni” ya da halk arasındaki tabiri ile “fıtık” diyoruz. Göz altı torbaları bir nevi fıtık gibidir. 

Göz Altı Torbaları Nedir?

Normalde gözün tam altında 3 tane yağ yastıkçığı var. Bu yağ yastıkçıklarının görevi çok narin olan gözümüzü içinde bulunduğu kemik kürenin alt ve yan duvarlarına ikide bir çarpıp durmaktan korumak. Normal anatomide bu yastıkçıkları gözün altında tutan bazı mekanizmalar var. Bu mekanizmalar bozulduğunda gözün altında olması gereken yağ yastıkçıkları öne doğru yer değiştirerek ince göz kapağı derisinin altında torbalanmalar şeklinde görülmeye başlıyor.

Göz Altı Torbaları Neden Olur? Nasıl Oluşur?

1. Alt göz kapağı boyunca hamak şeklinde uzanan ve göz altındaki yağ torbalarının öne ve dışa doğru hareketini engelleyen bir bağ doku kılıfı var. Tıbbi adı “orbital septum” olan bu bağ doku kılıfının güçlü ve gergin olması göz altı estetiği için oldukça önemli. Bu katman yıllar içerisinde zayıfladıkça gözün altında olması gereken yağlar öne doğru fıtıklaşabiliyor ve göz altı şişliklerinin oluşmasına sebep oluyor.  Alt göz kapağı ameliyatları esnasında bu katmanın güçlendirilmesi, tamir edilmesi veya bu katman ile yapışık olan alt göz kapağı perde kasının gerginleştirilmesi sayesinde ile bu katmanın gevşekliğine bağlı göz altı torbaları iyileştirilebiliyor. 

2. Gözün atındaki kemik tabanın çanak şeklinde olması buradaki yağ yastıkçıklarının çanağın kenarlarını aşıp dışarı çıkmasını zorlaştırıyor. Yaşlandıkça çanak biçimli kemik tabanın kenarları giderek düzleşiyor ve şekli düz bir tabağa yaklaşıyor. Bu durumda yağ yastıkçıklarının çanağın dışına kayması kolaylaşıyor. Bazı bireylerde doğumsal olarak göz altı kemiği çanak gibi değil nispeten daha düz. Bu kişilerde göz altı torbaları 20’li yaşlarda bile belirginleşebiliyor. 

3. Yanak kitlesinin alt göz kapağı ile birleşimi göz altı torbalarının önünde bir yumuşak doku duvarı oluşturuyor. Yaşlanmaya bağlı yanak aşağı sarktığında bu duvar göz altı yağ yastıkçıklarının önünden aşağıya doğru çekiliyor, buyur sen buradan geç diyor. Yine bazı bireylerde yanak kitlesi yapısal olarak düşük olabiliyor. Bu bireylerde çocuk yaşlarda bile alt göz kapağı torbalarını gözlemlemek mümkün. 

4. Bunlara ek olarak bir de yaşlanma sürecinde göz altı torbalarının hacimsel olarak büyümesi söz konusu. Göz altındaki yağ yastıkçıkları anatomik olarak vücuttaki diğer yağlardan farklı, kendisine ait özel bir damarı var. Bu tip yağlara damarlı (pediküllü) yağ diyoruz. İç yanak yağ yastıkçığı, göz üstü ve göz altı yağ yastıkçıkları bu tipte yağlar ve yaşlanma esnasında yüzdeki diğer tüm yağ dokuları erirken bunlar bazı bireylerde belirgin olarak büyüyebiliyor. 

 

goz-alti-torbalari

 

Göz Altı Torbaları Nasıl Geçer? Nasıl Tedavi Edilir?

Göz altı torbaları kendiliğinden düzelmez. Anatomik bir sorundur ve göz çevresinde yapılan cerrahi tedavi yöntemleri ile düzeltilebilir. Göz altı torbaları tedavisinde yukarıda sıraladığım nedenleri dikkate alarak bireysel bir planlama yapıyoruz. 

  • Göz altı torbalarının içindeki yağ doku miktarını azaltabiliyoruz veya bu yağın fazlasını göz altı oluğu gibi doku eksikliği olan yerlere transfer edebiliyoruz. 
  • Alt göz kapağı estetik ameliyatı (blefaroplasti) esnasında orbital septumu ve gevşek perde kasını gerginleştirip sıkılaştırabiliyoruz. 
  • Aşağı sarkan yanak kitlesini orta yüz germe, SOOF Lift gibi ameliyatlar ile yeniden göz altı kemiğinin üzerine taşıyabiliyoruz ve yumuşak doku bariyerini yeniden oluşturabiliyoruz. 
  • Bazen eriyen ve düzleşen kemik kenarını implant veya kemik/kıkırdak parçaları ile yeniden güçlendirip kemikteki çanak yapısını yeniden oluşturabiliyoruz. 
  • Bazen de bu bölgedeki cilt altı yağ doku hacmini mikro yağ doku transferi ile arttırıp torbaları kamufle edebiliyoruz.  Yağ doku transferi bazen ameliyatta torbalar alındığında ortaya çıkan hacim eksikliğini gidermek için de kullanılabiliyor. 

Göz altında yaşlanma bulgularının belirgin olduğu hasta grubunda genellikle kirpik dibinden yapılan alt blefaroplasti kesisi yolu ile yukarıda saydığım her şeyi yapabiliyoruz.  Yapısal ve genetik etkenlere bağlı genç yaşta ortaya çıkan göz altı torbalarının tedavisini ise, deriye hiçbir kesi yapmadan, göz kapağının iç yüzeyinde gizli bir kesi transkonjuktival olarak yapabilmek de mümkün. Göz altı torbaları sanıldığı gibi bir cilt sorunu değildir. Bu bölgenin anatomisine ait tüm faktörleri dikkate alan tedaviler daha etkili ve doğal sonuçlar oluşturacaktır.

Göz Altı Torbası Ameliyatından Sonra İyileşme ve Bakım Önerileri

Göz altı ameliyatlarından sonra şişlik ve hafif bir morluk son derece normaldir. Ameliyattan sonra antibiyotikli göz merhemleri kullanmanızı, soğuk kompres uygulamanızı ve güneşten korunmanızı önereceğiz. Ameliyattan bir gün sonra banyo yapmanıza ve yüzünüzü yıkamanıza izin vereceğiz. Transkonjuktival ameliyatlardan hemen sonra, kirpik dibi kesisi ile yapılan ameliyatlardan ise 7-10 gün sonra makyaj yapabilirsiniz. Ameliyat iyileşmesi tamamlandıktan sonra C vitamini ve A vitamini içeren bakım ürünleri ile göz altı cildinin sağlığını idame ettirebilirsiniz. Bu tedaviler aynı zamanda göz altı morluklarının azaltılmasında da faydalıdır. 

Göz Altı Torbalarının Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri

Göz altı torbaları bazı ameliyatsız yöntemleri ile de tedavi edilebilir. Bu yöntemler altta yatan anatomik sebebi düzeltmez ancak görünen sorunları kamufle ederler. Bu amaçla hyalüronik asit dolgular veya yağ doku enjeksiyonları kullanılmaktadır. Bu uygulamalar yanak dokusunu göz altındaki torbayı geçecek kadar öne getirerek torbaları kamufle eder. Her iki işlemin de kendine has limitasyonları vardır. Dolgular ince göz kapağı derisi altında ayrı bir torba gibi görünebilirler. Göz altı ışık dolgusu olarak nitelenen bu uygulamada hasta memnuniyeti uzun vadede oldukça düşüktür. Yağ enjeksiyonunda da enjekte edilen yağlar cildin altında topaklanabilir ve düzensiz görünüme yol açabilir. Ameliyatsız dolgu seçeneklerinde en önemli detay dolguyu veya yağ enjeksiyonunu alt göz kapağına yapmaktan kaçınmaktır. Hedef göz altındaki tüm orta yüz alanını doldurmak olmalıdır.

Göz altı torbalarından kurtulmak, daha sağlıklı, genç ve dinç bir görünüm kazanmanıza imkan verecektir. Göz altı torbalarının tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Sevgiyle kalın,

Güzel kalın.

 O.B.

Göz Altı Torbaları hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Üst Göz Kapağı Estetik Ameliyatı ile Neler Başarılabilir?

Bir zamanlar üst göz kapağı ameliyatı (blefaroplasti) sadece üst göz kapağındaki deri…

Devamını Oku
Alın Küçültme ve Saç Çizgisinden Alın Germe Ameliyatı

Saç çizgisinden alın germe klasik alın germe yaklaşımının en önemli modifikasyonların…

Devamını Oku
Şakak Germe Ameliyatı Sizin İçin Doğru Tercih mi?

Şakak germe, diğer adıyla temporal lift, şakak bölgesinin oblik yönde (yukarı ve geri…

Devamını Oku