Yaşlanmakta olan bir yüze estetik burun ameliyatı yapılabilir mi?
Genç yaş grubuna kıyasla farklar nelerdir?
Yaş sınırı var mı?
En geç hangi yaşta yapılabilir?
Ek riskler söz konusu mu?
Rinoplasti aday hastalarımızın büyük çoğunluğu 25 yaş altı bireylerden oluşuyor. Ancak orta yaş gurubu ve yaşlanma sürecindeki hastalar için de bu ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Cevabı en baştan vereyim, yaş tek başına rinoplasti ameliyatı için bir engel değildir.
Ancak rinoplasti sadece farklı yaş gruplarında değil, farklı yüz yapılarında, farklı burun yapılarında ve farklı ırklarda bile kendine has nüansları olan bir ameliyattır.
İlginç olarak 50 yaş üzerinde rinoplasti olan bireyler üzerinde yapılan çalışmalarda burun estetiği ameliyatının aslında bir gençleşme işlemi olmamasına rağmen hastaların algılanan yaşını 5-6 yıl kadar daha genç gösterdiği gösterilmiştir. Bunun sebebi olarak büyük ve özellikle kalın derili burunların yaşlı insanların daha sık paylaştığı bir özellik olması gösterilmiştir.
Genelde senaryo şu oluyor;
Hasta zaten 20’li yaşlarından beri burnundan memnuniyetsiz, oldum olası yaptırmak istiyor. Ancak hayat işte; okul, iş, çocuk derken yıllar geçiveriyor. Bazen de burun estetiği adayları maddi imkansızlıklar nedeniyle bu ameliyatları uzun yıllar ertelemek durumunda kalabiliyorlar. Annelerini ameliyat getiren genç avukatlar, genç hekimler ile az karşılaşmadım.
Burun estetiği adayı 20 yaşında da olsa, 50 yaşında da olsa ameliyat heyecanı aynıdır. Ancak çevrenin reaksiyonu için aynı şeyi söyleyemeyiz. Malum biz mesafeyi ayarlamakta zorlanan bir toplumuz.
Genç kızlar çoğu zaman ailelerinin desteğini alarak gelirken, orta yaş üstü hastaların yakınları arasında “bu yaşına kadar bu burunla yaşamışsın, şimdi değiştirmenin ne gereği var” diyen birileri mutlaka oluyor. Bir nevi mahalle baskısı…
Ancak bir kez daha vurguluyorum yaş tek başına burun estetiğinde bir engel değil.
Şimdi gelin ileri yaş grubundaki özel durumları gözden geçirelim.
Orta yaş üzeri hastalarda deri biraz daha ince ve gevşek oluyor. Kırk yaş üzeri hastalarda burun kemik iskeleti çok küçülürse bu derinin alttaki iskelete adapte olacak kadar küçülüp çekmesi mümkün olmayabilir. O yüzden çok minyon burunlar hedeflememek lazım.
Bir diğer konu burun yaşlanmasıyla ilgili. İnsanlar yaşlanırken burun kanatları yükselir, burun ucu düşer. Burnun doğal bağ doku askı sistemi gevşer. Bu sebeple orta yaş üzeri hastalarda burun desteğini bu bağlara dayandırmak riskli olacaktır. Ben bu sebeple orta yaş ve üzeri hasta grubunda her zaman yapısal rinoplasti’yi tercih ediyorum. Burun sert oluyor ancak yaşlanma sürecinde bir daha ucu düşmüyor. Yine orta yaş üstü hastalarda neredeyse her zaman kanatları destekleyen alar rim greftlerini kullanıyoruz.
Orta yaş üzeri grupta özellikle burun kemerinin çok yüksek olduğu hastalarda kemeri fazla alçaltmaktan da kaçınmak lazım. Kemer bir çadırın direği gibi deriyi gergin tutar. Eğer bu kemeri agresif olarak alçaltırsanız burun derisi yanaklara ve üst göz kapaklarına doğru yayılabilir.
Bu sebeplerden ötürü orta yaş ve üzeri hasta grubunda burnun tasarımını yukarıda saydığım özel durumları gözeterek yapmak çok önemlidir.
Aday hastaların aklını meşgul eden bir diğer konu da burun ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin yaşa bağlı uzayıp uzamayacağıdır. Genel kural olarak uzamaz. Ancak deri gevşek olduğu için doku içindeki mikro kanamalar biraz daha uzak mesafelere gidebilirler. Orta yaş üzeri hastalarda ameliyat sonrası morluğu biraz daha sık görüyoruz.
İleri yaş kategorisinde erkekler ve kadınlar arasında cilt yapısı açısından bazı farklar oluyor. Kadınlarda kıkırdak gelişimi ileri yaşlarda devam edebiliyor ve burun ucu kıkırdakları büyüyebiliyor. Bu durum operasyon için problem teşvik etmez. Erkek hastalarda ise cilt büyüyüp kalınlaşabiliyor. Rinofima dediğimiz bu durum ameliyat açısından bir engel olabiliyor.
İleri yaş grubundaki hastalar eğer nefes alma sorunu yaşıyorlarsa ameliyat zaten estetik amaçlı olmaktan çıkıyor ve tıbbi bir endikasyon kazanıyor.
Son olarak ileri yaş grubunda burun estetiği ameliyatını diğer estetik sorunlar ile bir arada değerlendirmenin önemini vurgulamak istiyorum. Örneğin yaşa bağlı çok belirgin bir göz kapağı deformitesi, çok belirgin göz altı deformitesi veya ileri derecede yüz yaşlanması varsa önceliği gençleşme ameliyatına vermek daha mantıklı olabilir. Sonuçta insanlar tüm estetik ameliyatları iyi görünmek ve mutlu olmak için olurlar. Aynı parayı ve zamanı bir başka işlem için kullandığınızda daha mutlu olabileceğiniz bir sonuç söz konusu ile sizi bu konuda bilgilendirmek bizim yükümlüğümüzdür.
Nadiren de olsa burun ameliyatı için başvuran hastalarıma, “estetik tedaviye bir yüz gençleştirme ameliyatı ile başlamayı düşünmez misiniz?” diye sorarım.
Yüzün yaşlanma sürecinde burun estetiği ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevgiyle kalın,
Güzel kalın.
OB
Burun Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.