Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Şakak Germe Ameliyatı Sizin İçin Doğru Tercih mi?

Şakak germe, diğer adıyla temporal lift, şakak bölgesinin oblik yönde (yukarı ve geriye) doğru gerildiği bir ameliyat tekniğidir.

Şakak Germe Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Yaşlanma sürecinde kaşın dış yarısı iç yarısından daha belirgin bir düşüş gösterir. Bunun sebepleri arasında kaşın dış yarısının iç yarısına oranla mimik kasları tarafından daha az tespit edilmesi, şakak bölgesindeki büyük çiğneme kasının tekrarlayan kasılmalarına bağlı olarak bu bölgenin belirgin olarak hacim kaybetmesi ve kaşın dış yarısının gençlikteki dolgunluğunun orta yaşa doğru azalması sayılabilir. 

Elimizi şakak bölgesine koyup arkaya doğru çektiğimizde kaşın dış yarısındaki düzelmeyi gözlemleyebilmek mümkündür. Şakak germe ameliyatının ortaya çıkmasına yol açan temel gözlem işte budur.

Şakak germe ameliyatı genellikle şakak bölgesinde saçlı derinin içerisinden yapılan ve dışarıdan dikkat çekmeyen bir kesi yoluyla yapılır. Ameliyatın etkisi cerrahi ayrıştırmanın yapıldığı doku düzlemi ile yakından ilişkilidir. Genellikle cildin hemen altından ilerlenen teknikler daha derin doku planlarında ilerleyen ameliyatlardan daha etkili bir germe etkisi yaratmaktadır. Derin doku planlarında ilerleyen teknikler ise daha az kanamalı, daha kolay ve daha emniyetlidir. Şakak germe ameliyatının değişik biçimleri olup bazılarında izler saç çizgisine daha yakın, bazısında alnın orta hattına daha yakın yerleşimli olabilmektedir. Yine bazı ameliyat tiplerinde çekme yönü daha dışa doğru bazılarında ise daha yukarı doğru olacak şekilde dizayn edilebilir.

Şakak Germe Ameliyatı İçin En Uygun Aday Kimdir?

Şakak germe ameliyatı için en ideal adaylar kaşın dış yarısındaki hacim kaybı ve gevşemenin belirgin olduğu, alın yaşlanmasının erken evrelerindeki, kaşın dış kenarı ile şakak saç çizgisi arasındaki mesafenin 4cm’den kısa olduğu bireylerdir. Şakak germe, son yıllarda genç yaş grubundaki hastaların yüz görüntüsünü değiştirmek ve gözlerin çekikliğini arttırmak için tercih ettikleri bir ameliyat olarak popülerleşti. 

 

sakak-germe-ameliyati

 

Şakak Germe Ameliyatı İçin Hangi Tür Cerrahi Teknikler Kullanılır?

Şakak germe ameliyatı iki farklı yaklaşımla yapılabilir. Birinci yaklaşımda şakak bölgesindeki saçların arasında büyük bir kesi yapılır. Bu kesiden ışıklı cerrahi ekartörler kullanılarak ameliyat direkt gözlem altında tamamlanır. İkinci yaklaşımda çok daha küçük kesiler kullanılır ve endoskopik gözlem altında ameliyat tamamlanır.

Şakak germe ameliyatları gözlerin dış açısını değiştiren kanotpeksi ve kantoplasti işlemleri ile kombine edilebilir. Şakak germe ameliyatı orta yüze doğru ilerletilerek limitli orta yüz germe ameliyatları ile kombine edilebilir. Şakak germe ameliyatları üst ve alt göz kapağı estetiği ameliyatları ile de sıkça kombine edilmektedir.

Şakak Germe Ameliyatının Yüz İfadesine Etkisi Nasıldır?

Şakak germe ameliyatı alnın yan taraflarındaki sarkmayı düzeltir. Şakak estetiği kaşın dış kenarını kaldırır ve en sık gerçekleştirilen kaş kaldırma ameliyat tekniklerinden birisidir. Şakak germe ameliyatı özellikle yüzeysel plandan (cilt altı) yapıldığında kaz ayağı kırışıklıklarını azaltan bir estetik işlemdir. 

Şakak Germe Ameliyatının Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Yöntemin en büyük avantajı küçük bir iz ile kaşın yaşlanma sürecinden en çok etkilenen bölgesine müdahale edebilmeye imkan tanımasıdır. İşlem kısıtlı bir cerrahi gerektirdiğinden dolayı iyileşme süreci kısadır, lokal anestezi ile rahatlıkla yapılabilir, işten ayrı kalma süresi sınırlıdır. Şakak germe ameliyatı özellikle orta yüz germe ve High SMAS tekniği ile yüz germe sonrası şakak bölgesinde oluşması muhtemel deri yığılmasını engellemek için oldukça etkili bir yöntemdir. 

Şakak germe ameliyatının en büyük dezavantajı yüz estetiğindeki bütüncüllük prensibine aykırı bir yaklaşım olmasıdır. Yüz yaşlanması hiçbir zaman sadece şakak bölgesinde olmaz ve ideal tedavi alın, şakak ve kaşların bir bütün olarak tedavi edilmesidir. Şakak germe ameliyatının bir diğer dezavantajı çekme yönünün kaşın doğal konturunu takip etmiyor olmasıdır. Normalde kaşları yukarı ve hafif yana doğru konumlandırmak istiyoruz, şakak germe ameliyatı ise kaşları olması gerektiğinden daha yana konumlandırdığı için kaşlarda yana çekilmiş bir görünüm oluşmasına yol açabiliyor. Kaşlar düzleşebiliyor. Yöntemin bir diğer dezavantajı şakak saç çizgisi/favori hattı ile kaş kenarı arasındaki mesafenin 4cm’den uzun olduğu bireylerde gerilmenin etkisi ile bu mesafenin daha da uzaması, favori hattının yapay biçimde geriye gitmesi ve kişinin erkeksi bir görünüm kazanmasıdır. Şakak germe özellikle saç içinde uzun kesiler ile yapılırsa, yüzeysel cilt altı plan takip edilirse ve ameliyatın taşıyıcı yükü deri gerilimine dayandırılırsa yara izleri çok kötü iyileşebilir ve saçlar dökülebilir. Bu sebeple ben kendi pratiğimde endoskopik yaklaşımı tercih ediyorum

Şakak germe ameliyatı ile daha detaylı bilgi almak ve bu işlem için uygun bir aday olup olmadığınızı öğrenmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiyle kalın

Güzel kalın.

O.B

Şakak Germe Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Endoskopik Alın Germe Hakkında Pratik Bilgiler

Endoskopik alın germe; alın, şakak ve kaşların sınırlı cerrahi kesilerden özel bir ka…

Devamını Oku
Göz Kapağı Estetiği Aday Hastalarının En Büyük 6 Korkusu

Hayal edin. Yarın sabah göz kapağı estetiği ameliyatı olacaksınız. Nasıl hissederdini…

Devamını Oku
Alt Göz Kapağı Orta Yüz İlişkisi ve Estetik Tedavideki Önemi

Orta-yüz, gözün altında ve burnun yanında kalan dikdörtgen alandır. …

Devamını Oku