Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Sigara Kullanan Hastalarda Yüz Germe Ameliyatı Yapılabilir mi?

Evet yapılabilir.

Ancak bazı riskler artar.

Ancak ameliyatın limitasyonları artar.

Sigara kullanımı doku içerisindeki mikro damarlarda daralmaya ve kılcal damarların içerisindeki kan akımında yavaşlamaya yol açar. Akciğer kapasitesi azaldığı için zaten yavaşlamış olan kanın içindeki oksijen düzeyi düşük, karbonmonoksit düzeyi yüksektir. Sonuç olarak dokuya hayat veren kan akımı yavaşlar.

Normal hayatta kan akımındaki bu yavaşlama kişinin hayatını çok etkilemeyebilir.

Yüz germe ameliyatında ise durum farklıdır. Yüz derisi zeminden ve çevresindeki dokulardan serbestleştirilerek kaldırılır. Doku ayrıştırıldığında ve bir yaprak gibi kaldırıldığında kanlanması da kritik bir seviyeye iner. Yüz germe ameliyatlarında ne kadarlık bir doku ayrıştırmasının ne kadarlık bir kanlanma azalması yaratacağını biliriz ve ameliyatı buna göre tasarlarız.

Sigara içen hastaların doku kanlanması azaldığı için dokuları ameliyatta fazlaca ayrıştırmak tehlikeli hale gelir. Ayrıştırılan dokuların kanlanması bozulabilir, doku ölümü ve doku kayıpları görülebilir. Sigara içen hastalarda yara izlerinin kalitesi azalır. İzler daha geç, daha geniş, daha kabarık ve koyu renkli iyileşme eğilimindedir. Saçlı derinin içerisine uzanan ameliyat tekniklerinde saç köklerinin kanlanması bozulabilir. Geçici veya kalıcı saç kayıpları görülebilir.

Yüz germe ameliyatının tüm tiplerinde doku ayrıştırmak şarttır. Hastanın sigara kullanımından bağımsız olarak tüm yüz germe ameliyat tekniklerinde doku kaybı riski vardır. Ancak sigara kullanımı bu riski 20 kat kadar arttırmaktadır.

Yüz germe ameliyatında hastanın yüz şekline, yaşlanma biçimine ve cerrahi hedeflerimize göre teknik seçeriz. Ameliyat kişiye özel olarak tasarlanır.

Sigara kullanımı yüz germe ameliyatındaki seçeneklerinizi azaltır.

Sigara kullanan hastalar, yüz derisinin alttaki dokulardan ayrıştırıldığı cerrahi teknikler ile ameliyat olamazlar. Çok risklidir. Mesela deri altı yüz germe, genişletilmiş deri altı yüz germe, çok katmanlı (lamellar) yüz germe, deri altı boyun germe gibi seçenekler sigara kullanan bir hasta için uygun değildir.

Sigara kullanan hastalarda derin plan yüz germe ameliyatı daha makul bir seçenektir. Benim sigara kullanan hastalarda bu ameliyat ile bugün itibarı ile 90 hastanın üzerinde bir tecrübem var. Sadece 3 hastamda kulak arkasında doku kaybı yaşadık. Doku kayıplarının en büyüğü 3 milimetre genişlikte idi. Doku kaybı sonrası 3-4 hafta içerisinde iyileşme tamamlandı. Doku kaybı olan kulak arkasındaki alanda saç ile gizlenebilen normalden daha geniş ve soluk bir yara izi kaldı. Kulak önünde doku kaybım henüz yok.  Literatürde bu konuda net bir veri olmasa da derin plan yüz germe ile ilgilenen diğer cerrahlar da benzer oranlardan bahsediyorlar.  

Sigara kullanan bazı hastalar teknik seçimindeki kısıtlılıklardan dolayı “idealin altında” bir sonuca razı olmak mecburiyetindedir. Sigara kullanan hastaların büyük çoğunda yüzeysel yaşlanma belirtileri mevcuttur. Bu grupta aslında ideal olan tedavi seçeneği genellikle çok katmanlı (lamellar) yüz germe ve çok katmanlı boyun germe teknikleridir. Ancak sigara kullanan hastalar doku dolaşımı risklerinden ötürü bu teknikler ile ameliyat olamazlar. İlla ki ameliyat olmak istiyorlarsa derin plan yüz ve derin plan boyun ameliyatları yapılabilir. Bu ameliyatlar da yüzeysel yaşlanma belirtilerini çok katmanlı teknikler kadar etkili tedavi etmezler. Derin plan yüz germe ameliyatından sonra geriye kalan yüzeysel yaşlanma belirtileri için dermabrazyon (deri aşındırma), peeling (kimyasal soyma), lazer, nanofat gibi ek yüzey tedavileri gerekebilmektedir.

 

sigara-kullanimi-ve-yuz-germe

 

Özetle hem sigaramı içerim hem de yüz germe ameliyatının en iyisini ben olurum diye bir seçeneğiniz yok.

Sigara kullanan ve yüz germe ameliyatı olmayı isteyen hastalarımın;

  1.  Artmış doku kaybı riskini anlamaları ve kabul etmeleri,
  2.  Cerrahi teknik seçimindeki kısıtlamalardan ötürü yüz ve boyunda daha düşük bir ameliyat etkisine razı olmaları,
  3. Ameliyat sonrasında yüzeysel yaşlanmaya yönelik ek tedaviler gerekebileceğini ve bu tedavilerin ek olarak ücretlendirileceğini anlamaları,
  4.  Kulak arkasında kıvrılan izin daha alçak bir seviyede ve daha görünür olabileceğini kabul etmeleri,
  5.  Yara izi kalitesinin daha düşük olabileceğini bilmeleri,

Şarttır.

Bu yazıda sigaranın genel olarak sağlığınız açısından zararlarından ve risklerinden bahsetmiyorum bile. Siz onları zaten gayet iyi biliyorsunuz.

Tıp literatüründeki çeşitli çalışmalar ameliyattan 4-8 hafta öncesinde sigarayı tamamen bırakan bireylerde yara iyileşmesi ile ilgili komplikasyonların dramatik olarak azaldığını belirtiyorlar. Yıllarca sigara kullanmış bir bireyin 1 aylığına bırakması yara iyileşmesi ile ilgili riskleri makul bir seviyeye indirse bile çok katmanlı tekniklerin veya geniş deri altı ayrıştırmaların uygulanabilmesini benim açımdan mümkün kılmıyor. Plastik cerrahide hasta güvenliği her zaman ilk önceliğimiz.

Yüz germe ameliyatı öncesinde sigara kullanan hastalarımın;

  • Ameliyattan en az 1 ay önce,
  • Sigara, diğer tütün ürünleri, elektronik sigara ve nikotin sakızı kullanımını tamamen bırakmalarını,
  • Ameliyattan 2 hafta sonrasına kadar da yeniden başlamamalarını öneriyorum.

Kim bilir bakarsınız bu vesileyle bir daha da başlamazsınız…

Siz gelin şu sigarayı bırakın.

Yüzünüz güzelleştikten sonra dişleriniz sararmaya, elleriniz ve kıyafetleriniz kokmaya devam etmesin.

Sevgiyle kalın,

Sağlıklı kalın,

Güzel kalın

OB

Yüz Germe Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yüksek SMAS (High SMAS) Tekniği İle Yüz Germe

Superficial Muscle and Aponeurotic System Teriminin baş harflerinin kısaltmasıdır.…

Devamını Oku
Estetik Yüz Germe Ameliyat Süresini Etkileyen Faktörler

Yüz germe ameliyatının süresi kullanılan cerrahi tekniğe, cerrahın tecrübesine ve öze…

Devamını Oku
Orta Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Ve Sosyal Hayata Dönüş

Orta yüz germe ameliyatı göz altı sorunlarının “altın standart” tedavisidir diyebilir…

Devamını Oku