Bu yazıda yüz gençleştirme ameliyatlarıyla ilgili internette bilgi arayan herkesin eninde sonunda karşısına çıkan ve de aday hastaların aklını karıştıran bir tıbbi terminolojiden bahsedeceğim.
Kısa adıyla: SMAS
Orijinal adıyla: Superfisiyel Musculo Aponeurotik System
Türkçe tercümesiyle: Yüzeysel kas ve bağ doku sistemi
Cleveland Clinic’de yaptığım estetik cerrahi üst ihtisasım esnasında tez konum yüzün derin plan cerrahi anatomisini ve SMAS katmanının, yüzün damar sinir yapıları ile olan ilişkisini araştırmak idi. Bu araştırmanın sonuçları 2012 yılında New Orleans’daki Amerikan Plastik Cerrahi Derneği kongresinde yılının en iyi kozmetik bildirisi ödülünü aldı, 1 yıl sonra da kendi camiamızın en prestijli bilimsel yayın organı olan Plastic and Reconstructive Surgery dergisinde yayınlandı.
Amacım sizi anatomi laboratuvarına götürmek değil, çok iyi bildiğim ve gündelik cerrahi pratiğimin bir parçası olan bu önemli anatomik yapıyı daha anlaşılır hale getirmek.
Yüz ve boyun anatomisi, bir yaş pasta gibi, katmanlardan oluşur.
En üst katman deridir. Derinin hemen altında iki farklı yağ doku katmanı vardır. Bunun altında bizim meşhur SMAS katmanı var. SMAS katmanının altında kalan her şeye ise anlatım kolaylığı açısından “derin dokular” diyelim.
SMAS tabakasının yüz germe ameliyatı (face lift) açısından önemini anlamak için bazı özelliklerini bilmek gerekiyor.
1. Bu katman saçlı deriden boyuna kadar neredeyse tüm baş boyun bölgesinde devamlılık halindedir.
2. Yerçekimiyle beraber gevşeyen ve sarkan dokunun hacimsel olarak büyük bölümü bu katmanın içerisindedir.
3. İçerisinde göz kapaklarının ve boynun gevşeyip sarkmasında önemli rolü olan yüzeysel perde biçimli kasları barındırıyor.
4. Tehlike arz eden ve yüz kaslarını hareket ettiren sinirler SMAS katmanının 2 katman altında.
5. Cerrahi anatomiye hakim olan bir yüz gençleştirme cerrahı, bu SMAS katmanını alttaki sinirlere zarar vermeksizin üzerindeki deri ile birlikte güvenli bir biçimde kaldırabilir.
6. Bu katmandaki gevşemenin giderilmesi modern yüz gençleştirme tekniklerinin temelini teşkil ediyor.
7. Bu katmandaki gevşekliği giderebilmek için; parça çıkarıp dikme (Smasektomi), parça çıkarmadan içe katlayarak dikme (SMAS Plikasyonu), SMAS katmanını derin dokulardan ayırıp, yeniden pozisyonlandırıp tespit etme (SMAS Flebi) şeklinde 3 ana yaklaşım mevcut. Her yaklaşımın kendi içerisinde farklı modifikasyonları ve teknik nüansları var.
8. SMAS katmanının anatomisi kişiden kişiye ve hatta aynı kişinin yüzünün sağ ve sol tarafları arasında belirgin farklılıklar gösterebiliyor.
9. Deri (dermis) gerildiğinde, esnek yapısından dolayı aylar yıllar içinde yeniden gevşer ve de ameliyat esnasında elde edilen gerginliği koruyamaz. Bu nedenle deriyi germe prensibine dayalı ameliyatlar hem erken dönemde deride istenmeyen bir “gergin” görünüm oluştururken, hem de etkileri nispeten kısa sürelidir. SMAS deriden farklı olarak “fazla esnek olmayan” bir katmandır. Dolayısı ile SMAS gerilmez, yeniden pozisyonlandırılır. Uygun cerrahi teknik kullanıldığında yeni pozisyonunu uzun yıllar boyunca koruyabilir.
10. SMAS katmanının cerrahisi oldukça özelliklidir, ek eğitim ve tecrübe gerektirir.
SMAS tabakasına yönelik yaklaşımların yüz gençleştirme ameliyatlarını nasıl değiştirdiğini / geliştirdiği merak ediyorsanız “derin plan yüz germe” ile ilgili yazıma da bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Sevgiyle kalın,
Güzel Kalın.
O.B.
Yüz Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.