Göz kapağı ameliyatlarında iyileşme sürecini ve süresini etkileyen en önemli değişken ameliyatın kapsamıdır.
Göz çevresindeki yaşlanma seviyesine, kişinin arzu ettiği değişim düzeyine, bireye özgü anatomik özelliklere göre ameliyatın kapsamı değişkenlik gösterir. Ameliyatın kapsamı genişledikçe iyileşme süresi, morluk, ödem, geçici deformasyonlar, sosyal hayata dönüş süresi artacaktır.
Ben size en basitten en kapsamlıya doğru bir akış içerisinde üst göz kapağı ameliyatlarının iyileşme süreçleri ile ilgili bilgi vereceğim.
İçindekiler
İzole Üst Göz Kapağı Ameliyatı
Göz çevresi ameliyatlarının belki de en sık gerçekleştirileni “üst blefaroplasti” veya diğer adıyla üst göz kapağı estetik ameliyatıdır. Bu ameliyat tek başına yapıldığında çoğu zaman lokal anesteziyle gerçekleştirilir. Operasyon süresi 30-60 dakika arasındadır. Ameliyattan sonra üst göz kapağınızda ince dikişler olacaktır. Bu dikişler göz kapağı kıvrımı içerisinde gizli kaldıklarından dolayı erken dönemde bile çok dikkat çekmezler. Bazen emilen bazen de alınan dikişler kullanıyoruz. Emilen dikişler 8-10 gün içerisinde kendiliğinden çözülürken, alınan dikişlerin bu günler arasında alınması gerekiyor. Üst kapak ameliyatından sonra ben herhangi bir pansuman önermiyorum. Sadece dikişlerin üzerine göz merhemi sürüyoruz ve yarayı açık takip ediyoruz. Yaranın kenarlarından ilk birkaç saat damla tarzında hafif sıvı/kan sızıntısı olabiliyor ve sızdıkça elinizdeki bir gazlı bez ile bu sızıntıyı temizliyorsunuz. Göz kapağının açık takip edilmesi göz kapağı üzerinde bir pansuman taşımaktan daha konforludur.
Ameliyat ağrılı bir ameliyat değildir ve genellikle rutin ağrı kesici kullanımı gerektirmez. Biz yine de ihtiyaç halinde hastalarımızın kullanabileceği hafif etkili bir ağrı kesici reçete ediyoruz. Ameliyat sonrası evinize giderken arabayı kendiniz kullanmamalısınız. Ameliyat sonrası ilk 3 gün araba kullanmanız tavsiye edilmez. Her ne kadar basit bir işlem olsa da ameliyatı takip eden ilk 48 saat komplikasyon takibi açısından Ankara'da kalmanız gerekir.
İşlemden sonraki ilk 48 saat göz kapaklarınız yavaş yavaş şişecektir ve göz kapağının hafif etrafına dağılan bir morluk oluşabilir. Morluk özellikle kan sulandırıcı kullanan veya kanı geç pıhtılaşan bireylerde çok belirgin olabiliyor. Prensip olarak şişlik ve morluk yer çekiminin etkisiyle yüzün alt bölgelerine doğru hareket ederler. Şişme 48 saatte zirveye çıkar ve üçüncü günün sabahından itibaren giderek azalır. Morluklar 7-10 gün içerisinde geçecektir.
Ameliyat sonrası şişlik ve morluk sadece “zamanla” geçiyor. Bu süreçte şişliği azalttığı iddia edilen çeşitli kremler, ilaçlar olsa da ben hiçbirisinin işe yaradığını görmedim. Rutinde biz göz çevresine buz da uygulamıyoruz. Buz uygulanan ve uygulanmayan hastalar aynı süreçte iyileşiyorlar ve buz koymak zahmetli. Ameliyat sonrasında istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Sadece kiraz mevsimindeyseniz aşırı abartmayın ve ıhlamur/adaçayı çayını 2-3 bardaktan fazla içmeyin. Kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza haber verin. Ameliyat akşamı sırtüstü yatmanızı tavsiye ederim. Takip eden 10 gün de göz kapaklarına yastık basıncının gelmemesi yara iyileşme sürecinde avantajlı olacaktır.
Ameliyattan sonraki sabah banyo yapabileceksiniz. Banyoda dikişlerin üzerine su ve köpük değebilir. Dikişleri arasını ve çevresini ıslak kulak pamukları ile çok kibarca temizleyebilirsiniz. Ameliyatlı bölgeye ilk 3 hafta çok sert davranmamalı ve bu bölgeyi kaşıyıp ovuşturmamalısınız. Aksi takdirde çok ince dikişler tarafından birleştirilen yara dudakları ayrılabilir ve iz genişleyebilir. Ameliyattan sonra göz çevresini kapatan genişçe bir güneş gözlüğü takmanız dışarı çıkarken size çok yardımcı olacaktır. Ameliyattan sonraki süreçte tercihen ömür boyu göz çevresini güneşten koruyun. La Roche Possay’ın 50 SPF, renksiz, ultra ince güneş kremi göz çevresi için çok iyi bir ürün, kullanabilirsiniz.
Dikişler alındıktan sonra suda eriyen, duşta kendiliğinden akan hafif makyaj malzemeleri ile göz çevresindeki ödem ve morluk kamufle edilebilir. Bu esnada rahatlıkla sosyal hayata dönebilirsiniz. Göz çevrenizdeki ameliyatlı görünümü dikkatli bakan insanlar fark edecektir ancak çok garip görünmezsiniz.
Ameliyattan 21 gün sonra istediğiniz her türlü makyajı yapabilir ve tüm sosyal aktivitelere katılabilirsiniz. Ameliyatın üçüncü ayında makyajsızken bile ameliyat izleri belli olmayacaktır.
Ameliyat sonrasında bazı durumlarda antibiyotik tedavisi bazı durumlarda da gözü nemli tutan damla veya jeller önerebiliyoruz. Bazı ameliyat tiplerinden sonra üst göz kapağının gözü tam olarak kapatamaması tamamen normaldir genellikle 2 hafta içerisinde göz kapanışı normal seviyesine ulaşır. Bu süreç içerisinde gece yatmadan önce gözü uzun süre nemli tutacak bir jel uygulamamız gerekebilir. Üst göz kapağı ameliyatı sonrasında gözlük numaranızda geçici değişimler olabilir. Üst göz kapağı ameliyatı sonrası enfeksiyon oldukça nadir görülmekle birlikte olasılık dahilindedir. Özellikle emilen dikişler enfeksiyon olasılığını arttırmaktadır. Ameliyattan sonra göz kapağında artan şişlik kızarıklık veya akıntı durumunda mutlaka doktorunuza ulaşarak bilgilendirmeniz gerekmektedir.
Üst göz kapağı ameliyatı sonrası göz kapakları arasında asimetri olması kaçınılmazdır. Özellikle ameliyat sonrası ilk 6 hafta ödem, kanama, nedbe dokusu, kas tembelliği gibi sebeplere bağlı olarak belirgin asimetriler oluşabilir. Asimetriler genellikle 3. ay civarında normal insanlarda da görmeye alışkın olduğumuz bir seviyeye gerileyecektir.
Üst Göz Kapağı Ameliyatı ve Pitoz (Göz kapağı Düşüklüğü) Onarımı
Bu işlemde üst göz kapağı ameliyatı esnasında göz kapağının derin katmanlarına ulaşılarak göz kapağını açan kas yapıları düzeltilir. Yine bu ameliyat esnasında üst göz kapağı kıvrımı yeniden tasarlanır. Dışarıdan baktığınızda bir göz kapağı ameliyatıdır ancak kapsamı daha geniş olduğu ve göz kapağının derin katmanlarında cerrahi işlem yapıldığı için farklıdır.
Bu işlem sonrasında şişlik daha fazla olur ve 5-10 gün daha fazla sürer. Pitoz onarımının eklendiği ameliyatlardan sonra göz kapakları arasındaki asimetri daha belirgin olacak ve daha uzun sürecektir. Bugüne kadar pitoz cerrahisi yaptığım ve tamamen simetrik iyileşen hiçbir hasta görmedim. Göz kapağı düşüklüğünün düzeltildiği ameliyatlarda ameliyat sonrası süreçte gözün açık kalması daha sık karşılaşılan bir durumdur ve yine rutin süreçten 1-2 hafta daha uzun sürebilir. Bu işlemde üst göz kapağı kıvrımını yeniden oluştururken göz kapağının içinde kalan ve eriyen bazı dikişler kullanıyoruz. Bu dikişler eriyene kadar kapak kıvrımı üzerinde milimetrik çekintiler oluşabilir.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatında bazen üst göz kapağının iç yüzünde de dikişler olabilir. Bunlar gözün yüzeyini rahatsız edebilirler. Hastanın konforunu ve görme kalitesini korumak için koruyucu kontakt lensler kullanabiliriz. Mitoz ameliyatlarından sonra gözün geçici olarak açık kaldığı süre daha uzun ve açıklık miktarı daha fazla olabilir. Bu süreçte gözün nem tabakasını desteklemek için göz damlaları kullanabiliyoruz.
Üst göz kapağı estetiğinin göz kapağı düşüklüğü ile birlikte yapıldığı ameliyatın revizyon oranları standart ameliyatın belki de 10 katı daha yüksektir. Bu ameliyatı takiben göz kapaklarının seviyelerinin ikincil işlemlerle dengelenmesi, üst göz kapağı kıvrımının veya deri dağılımının rötuşlanması gerekebilir. Bu sebeple ameliyat kararı verirken olası revizyonlar dikkate alınmalı ve sosyal yaşantıya/meslek hayatına dönüş bu riskler göze alınarak planlanmalıdır.
Üst göz kapağı ameliyatının kaş kaldırma, alın/şakak germe, alt kapak, yağ enjeksiyonu gibi diğer işlemlerle kombine edildiği durumlarda iyileşme süresi, ağrı, şişlik ve morluk düzeyleri belirgin olarak artabilmektedir. Alında yapılan kombine ameliyatlardan sonra ödem, yer çekimi ile birlikte aşağıya hareket eder ve göz altında birikir. Göz altı torbaları ödeme bağlı olarak 2-3 hafta boyunca belirginleşebilir.
Üst Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Olası Komplikasyonların Takip Ve Yönetimi
Ameliyat sonrasında oldukça nadir görülmelerine rağmen bazı komplikasyonlar olabilir. Alerji, enfeksiyon, gözün arkasına kanama, gözün kuruması, gözlük numarasında değişim, bulanık görme, göz içi basıncında artış, göz kaslarına giden sinirlerde ödeme bağlı göz tembelliği ameliyattan sonra ortaya çıkabilir. Bu durumlarda vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerekir. Siz en ufak bir rahatsızlığını olduğu anda doktorunuza haber vererek durumun normal olduğunu teyit edin.
Üst göz kapağı ameliyatı diğer tüm yüz estetiği ameliyatlarında olduğu gibi kişiye özel planlanması gereken bir ameliyattır. İyi bir planlama ile göz kapağı derisindeki sarkmalar, torbalar, koyu halkalar ve yorgun göz görünümü iyileştirilerek göz çevresinde genç görünüm elde edilebilir.
Ameliyat sonrası süreç de bu bireysel farklılıklara göre değişkenlik gösterebilir. Sizin için bu sürecin nasıl şekilleneceğini öğrenmek, süreç, fiyatlar ve müsaitlik takvimi hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevgiyle Kalın
Güzel Kalın
O.B.
Göz Kapağı Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.