Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

Dr. Ozan Bitik ile Yüz Estetiği Üzerine…

Yüz Asimetrisi Yüz Germe Ameliyatı İle Düzeltilebilir mi?

Maalesef hayır.

İnsan yüzü her zaman asimetriktir. Değil yüz germe hiçbir cerrahi işlem “simetrik yüz” oluşturamaz.  Yüz asimetrisi çoğu zaman doğumda vardır, yüzün gelişimi asimetriktir, yaşlanma süreci de asimetriktir. Yüzün sağ ve sol yarılarındaki kemik yapı ve yağ doku miktarı farklı olduğu gibi, kasların kuvveti ve yumuşak dokuyu yerinde tutan bağların sayı ve sıklığı da farklıdır.  Mesela çene kemiğinin uzun olduğu tarafta yüzün alt yarısı fonksiyonel açıdan daha esnektir. 

Gülmeyi sağlayan mimik kasının daha aktif olduğu tarafta nazolabial kıvrım daha derin ve gözaltı hacim kaybı daha fazla olacaktır.  Üst çenedeki en ufak bir aks rotasyonu hatta diş dizilim kusurları bile ağız çevresi konturunu anında değiştirir. Yüz germe operasyonu ile bu faktörler değiştirilemez.  Yüzde asimetri kuraldır. Beklentiniz yüz germe ameliyatından sonra simetrik bir yüze sahip olmak ise bunun karşılanamayacağını bilmeniz gerekir.  

Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Asimetri Neden Oluşur?

Çünkü yüzün cerrahi anatomisi simetrik değildir ve hiçbir cerrah yüzün sağ ve sol yarısında kusursuz bir simetride ameliyat gerçekleştiremez.

Yüz germe ameliyatında yüzün tutucu ligamentlerini açıp, yüzü hareketlendiriyoruz. Takiben maksimum gelebildiği yere getirip yüz iskeletine tespit ediyoruz. Özellikle modern derin plan ameliyatlarda az gerdin / çok gerdin diye bir kavram yok. Ameliyatta hiçbir zaman sağ ve sol yüz yarıları aynı derecede hareket kazanmaz ve hiçbir zaman sağ ve soldan aynı miktarda deri çıkmaz. 

Yüzün derin plan tutucu ligamentlerinin haritalanması benim 2011 yılında Cleveland Clinic’teki bitirme tezim idi. Farklı etnik gruplardan onlarca kadavra üzerinde çalıştık. Sağ ve sol yüz yarıları arasındaki bağlayıcı doku anatomisi her hastada tamamen farklı idi. Bu çalışma 2012 yılında Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Derneği Kongresinde estetik cerrahi alanında en iyi çalıma ödülünü kazandı ve takip eden yıl PRS dergisinde yayınlandı.  

Yüz germe ameliyatı sonrasında yüzünüzün bir tarafın her zaman diğer taraftan hafif daha esnek olacaktır. Hastalar daha esnek tarafın biraz daha gerilebileceğini zannedebilirler. Oysa ki esneklik farkı çoğu zaman yüzün bir tarafının daha az gerilmesinden değil yüzün fonksiyonel esnekliğinin bir tarafta daha fazla olmasından kaynaklanır. 

Yüzün fonksiyonel esnekliği ve yüz asimetrisi üzerinde blog’da iki ayrı yazı daha var. Yüz gençleştirme ameliyatlarına ilgi duyuyorsanız bu yazılara mutlaka göz atmanızı öneririm. Yüz estetiğinin hiçbir ameliyatı simetri takıntısı olan bireyler için uygun değildir.  

Ameliyat öncesinde yüzün normal düzeydeki asimetrisinin ne olduğu konusunda mutlaka objektif bir bakış açısı kazanmanız gerekir. Bu sebeple her hastada istisnasız olarak standardize stüdyo fotoğrafları çekiyoruz. Bu fotoğrafları analiz ettiğimizde zaten yüzdeki asimetrileri çok kolay bir şekilde aday hastalara gösterebiliyoruz. 

Özetle, ameliyat sonrasıda yüzünüzde gördüğünüz tüm asimetriler, asimetrik yüz ameliyatından kaynaklanmaz. 

 

yuz-germe-ameliyati-sonrasi-asimetri

 

Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Ne Kadarlık Bir Asimetri Normal Kabul Edilir?

Ameliyat sonrası erken dönemde zaten şişliklere, mikro kanamalara, içi dikişlerdeki çekmelere bağlı sağ ve sol yüz yarıları arasında belirgin farklar gözlemlenebilir. Bu cerrahi asimetrilerin çok büyük bölümü 6-12 ay içerisinde, yüz yumuşadıkça ve esnekliğini yeniden kazandıkça ortadan kaybolur. Geride kalan asimetriler 100 hastanın 95'inde normal fizyolojik düzeyde olacaktır. Yani sokaktan 100 kişiyi rastgele çevirsenin 95 tanesinde bu düzeyde bir asimetriyi rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Makalemin başında hep asimetrinin kural olduğundan bahsettim ancak burada bahsettiğim asimetri öyle ilk bakışta dikkat çeken düzeyde bir asimetri değildir. Eğer hasta aynanın karşısına geçip veya cep telefonunda yüzlerce fotoğraf çekip yüzün sağ ve sol yarıları arasındaki asimetrileri ararsa mutlaka bulacaktır.

Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Oluşan Asimetri Nasıl Düzeltilir?

Yüz germe ameliyatı ile mutlak bir yüz simetrisi sağlamak veya ameliyatı mutlak bir simetri ile icra etmek tıbben mümkün olmasa da ameliyat öncesi veya sonrasında ortaya çıkan belirgin asimetrileri kamufle edebildiğimiz bazı tedavi yöntemleri vardır. Çoğu insanda yüzün sağ ve sol yarıları farklı hacimlerdedir. Hacmin fazla olduğu taraftan mikro liposuction ile yağ dokusu eksiltilebilir. Hacmin ek sik olduğu tarafa yağ enjeksiyonu ile müdahale edilebilir. Yumuşak dokuya yönelik minör cerrahi müdahaleler yapılabilir. Yüzün hem kemik yapısının hem de yumuşak dokularının asimetrik olduğu bütünsel asimetrilerde yumuşak doku işlemlerine ek olarak kraniyofasiyal cerrahi, ortognatik cerrahi ve profiloplasti uygulamaları ile asimetri azaltılabilir.

Yüz gençleştirme ameliyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiyle Kalın,

Güzel Kalın.

OB

Yüz Germe Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yanak Estetiğinde Hacim Sorunları ve Tedavideki Önemli

Yaşlanma sürecinde yanak yumuşak doku kitlesi net olarak hacim kaybeder. Yaşlanma sür…

Devamını Oku
Revizyon Yüz Germe Ameliyatı (Sekonder Facelift)

Yüz germe ameliyatı tekrarlanabilen bir ameliyattır ancak hatalı bir yüz germe ameliy…

Devamını Oku
Yüze Yağ Enjeksiyonu Hakkında Temel Bilgiler

Yaşlanma sürecinde yüzümüzde bir “yağ doku dağılım bozukluğu” oluşuyor. Bu durumun tı…

Devamını Oku