Yüz Gençleştirme ve Çene Estetiği
3 Aralık 2019
Temel prensip olarak bir kişinin yüz iskeleti ne kadar güçlüyse yüzün yumuşak dokuları o kadar iyi desteklenir ve yaşlanma sürecinde yerçekimi etkilerine o kadar dirençlidir. Yüz iskeletini babadan alan kadınlar daha güzel yaşlanırlar.
Mesela gözün üstündeki kemik belirgin ise kaşlar kolay kolay düşmez, gözün altındaki kemik belirgin ise göz altı torbaları 40-50 yaşından önce oluşmaz. Bu durumun tam tersi de geçerlidir. Yüzün bir bölümünün iskelet yapısı zayıf ise o bölge ve komşuluğundaki yumuşak dokular daha hızlı sarkarlar.
Çene iskeletinin yapısal olarak küçük olduğu, geride olduğu veya yüksekliğinin yetersiz olduğu durumlarda (1) çene ve boyun hattı daha erken yaşlanır ve (2) daha erken yaşta yaşlıymış gibi görünür.
Çene ve boyun ilişkisini 3 farklı bölgede inceliyoruz.
Çene ucu
Çene açısı
Jawline (çene hattı)
Çene kemiği belirgin ve hacimli olduğunda yüz derisini bir “tente” gibi boyun düzleminden uzaklaştırır. Çene kemiği zayıf olduğunda ise yüz derisi alttaki desteği kaybederek boynun üst kesimine doğru sarkar.
Yüz gençleştirme ameliyatlarında iyi bir boyun konturu elde edebilmek için çene iskeletinin doğru boyut ve konumda olması şarttır. Zayıf bir iskelet ile net bir boyun konturu elde edilemez. Yüz ve boyun germe ameliyatı planladığımız ve çene ucu geride olan hastalarda çene ucu ilerletme (genioplasti) veya çene ucu protezleri gibi ek işlemler ile çene ucu iskelet yapısını destekliyoruz. Bu işlemler boyun germe ameliyatı ile aynı seansta, ağız içi kesiler yoluyla veya boyun germe ameliyatında zaten kullandığımız çene altı kesisi yoluyla gerçekleştirilebiliyorlar.
Çene açısı için en önemli detaylardan birisi bu bölgenin hacmini yaşlanma sürecinde korumak. Çene (masseter) botoksu günümüzde sıkça uygulanan bir işlem haline geldi. Diş sıkma amacıyla veya bu bölgenin konturunu inceltmek amacıyla çene açısındaki büyük çiğneme kası (masseter) küçültülebiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu uygulamanın yaşlanma sürecindeki hastalar açısından sakıncalı olabileceğidir. Çene açısı daraldığında hastanın yanak kitlesi daha hızlı gevşeyecektir. Bu etki 20’li yaşlarda hiç dikkat çekmeyebilir ancak 40 yaş üstü bir bireye çene (masseter) botoksu yaparken çok dikkatli olmakta ve hastayı potansiyel olumsuz etkiler konusunda bilgilendirmekte fayda var.
Çene boyun ilişkisi açısından bir önemli alan da “jawline” adını verdiğimiz çene yan hattıdır. Jawline çene ucu ve çene açısı arasında kalan hat olarak tariflenebilir. Bu bölgenin dolgun olması yüz ve boyun arasında görsel bir sınır hattı oluşturur. Boynu daha derin ve belirgin olarak algılamamıza yol açar. Güzel yüzlerin olmazsa olmazı, güçlü ve düzenli bir çene hattıdır diyebiliriz. Jawline yaşlanma sürecinde en erken gevşeyen ve gerginliğini kaybeden bölgelerden de birisidir. Orta yaş bireylerde bu bölgenin hyalüronik asit içerikli sentetik dolgu materyalleri ile doldurulması yüze daha genç bir görünüm verebilir. Jawline estetiğinin altın standardı ise yüz germe ameliyatıdır. Çene hattının (jawline) bozulduğu bir bireyde sadece boyun işlemleri yapmak harmonik olmayan, eksik bir sonuç oluşturacaktır. Bu sebeple orta yaş üstü boyun problemleri her zaman yüz ve boynun birlikte ele alınmasını gerektirir.
Eğer doğumsal olarak zayıf bir çene iskeletine sahipseniz, boyun konturunuz yaşınızdan ileride görünüyorsa bu yazıdan aklınızda kalması gerekenler şunlar:
- Boyun konturunu düzeltmek için yüz ve boyun bölgesinin aynı ameliyatta ele alınması gerekebilir.
- Boyun konturunu düzeltmek için çene ucu protezleri, çene ucu ilerletme, çene açısı protezleri, çene hattı dolgusu gibi ek işlemlere ihtiyaç duyulabilir.
Yüz estetiğinde çene ve boyun ilişkisi hakkında daha detaylı bilgi almak ve size özel bir değerlendirme için bize ulaşabilirsiniz.
Sevgiyle kalın
Güzel Kalın
OB