Yüz Germe Ameliyatı ile Yüz Asimetrisi Düzeltilebilir mi?
12 Mart 2021
Maalesef hayır.
İnsan yüzü her zaman asimetriktir.
Değil yüz germe hiçbir cerrahi işlem simetrik bir yüz oluşturamaz.
Yüz asimetrisi çoğu zaman doğumda vardır, yüzün gelişimi asimetriktir, yaşlanma süreci de asimetriktir.
Yüzün sağ ve sol yarılarındaki kemik yapı farklı olduğu gibi, kasların kuvveti ve yumuşak dokuyu yerinde tutan bağların sayı ve sıklığı da farklıdır.
Mesela çene kemiğinin uzun olduğu tarafta yüzün alt yarısı fonksiyonel açıdan daha esnektir.
Gülmeyi sağlayan mimik kasının daha aktif olduğu tarafta nazolabial kıvrım daha derin ve gözaltı hacim kaybı daha fazla olacaktır.
Üst çenedeki en ufak bir aks rotasyonu hatta diş dizilim kusurları bile ağız çevresi konturunu anında değiştirir.
Yüz germe ameliyatında bu faktörler değiştirilemez.
Yüz germe ameliyatında yüzün tutucu ligamentlerini açıp, yüzü hareketlendiriyoruz. Takiben maksimum gelebildiği yere getirip yüz iskeletine tespit ediyoruz. Özellikle modern derin plan ameliyatlarda az gerdin / çok gerdin diye bir kavram yok. Ameliyatta hiçbir zaman sağ ve sol yüz yarıları aynı derecede hareket kazanmaz ve hiçbir zaman sağ ve soldan aynı miktarda deri çıkmaz.
Yüzün derin plan tutucu ligamentlerinin haritalanması benim 2011 yılında Cleveland Clinic’teki bitirme tezim idi. Farklı etnik gruplardan onlarca kadavra üzerinde çalıştık. Sağ ve sol yüz yarıları arasındaki bağlayıcı doku anatomisi her hastada tamamen farklı idi. Bu çalışma 2012 yılında Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Derneği Kongresinde estetik cerrahi alanında en iyi çalıma ödülünü kazandı ve takip eden yıl PRS dergisinde yayınlandı.
Yüz germe ameliyatı yapısal asimetrileri düzeltemeyeceği gibi tabiatı itibarıyla simetrik olarak icra edilebilen bir ameliyat da değildir.
Beklentiniz yüz germe ameliyatından sonra simetrik bir yüze sahip olmak ise bunun karşılanamayacağını bilmeniz gerekir.
Yine de ameliyat sonrası asimetrileri dolgu/doku enjeksiyonları ile bir nebze kamufle edebiliyoruz.
Yüz germe ameliyatı sonrasında yüzünüzün bir tarafın her zaman diğer taraftan hafif daha esnek olacaktır. Hastalar daha esnek tarafın biraz daha gerilebileceğini zannedebilirler. Oysa ki esneklik farkı çoğu zaman yüzün bir tarafının daha az gerilmesinden değil yüzün fonksiyonel esnekliğinin bir tarafta daha fazla olmasından kaynaklanır.
Yüzün fonksiyonel esnekliği ve yüz asimetrisi üzerinde blog’da iki ayrı yazı daha var. Yüz gençleştirme ameliyatlarına ilgi duyuyorsanız bu yazılara mutlaka göz atmanızı öneririm. Yüz estetiğinin hiçbir ameliyatı simetri takıntısı olan bireyler için uygun değildir. Ameliyat öncesinde yüzün normal düzeydeki asimetrisinin ne olduğu konusunda mutlaka objektif bir bakış açısı kazanmanız gerekir.
Zira ameliyatlar bizim hassasiyetlerimize göre şekillenmez veya modifiye edilemezler.
Yüz gençleştirme ameliyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevgiyle Kalın,
Güzel Kalın.
OB