Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Yüzüm Çok Gergin
27 Kasım 2021
Adı üzerinde.
Yüz germe ameliyatı.
Yüzümün gergin olacağını biliyordum ama bu kadarı normal mi? Bu gerginlik ne kadar sürecek? İfadem normale dönecek mi? Doktoruma da güveniyorum ama endişeme hâkim olamıyorum…
Yüz germe ameliyatı sonrası bu süreçten geçeceksiniz.
Geçmiyorsanız ortada bir sorun var demektir.
Endişe, korku, sabırsızlanma normal.
Ben bu süreci her hastamda yaşıyorum, siz hayatınızda ilk kez ve muhtemelen de tek bir sefere mahsus yaşıyorsunuz.
Temel bilgiler:
İnsan derisi gerildiğinde “stress relaxation” adını verdiğimin bir tepki vererek esner.
Böyle bir becerimiz olmasa gebe bir kadının karnı büyüyemez, kilo alınca vücudunuz genişleyemez.
Yüz germe ameliyatlarının en klasik tiplerinde deriyi gerip, bu deri gerginliğinin yüzün yumuşak dokularını toparlamasını bekliyorduk. Bu klasik deri bazlı ameliyatların sorunlarından bazıları derideki aşırı gerginliğe bağlı yüzün düzleşmesi, kulağın ve saç çizgisinin deforme olması ve izlerin gerilim altında genişlemesi idi. Ancak belki de en önemli sorun deri gevşer gevşemez yüzün orta kısımlarındaki (gözaltı, boyun altı, ağız çevresi) doku gevşekliğinin aylar içinde nüks etmesi idi.
Deri bazlı yüz germe ameliyatlarındaki gerginlik hissi tipik olarak 1-2 hafta içinde kaybolur. Hastalar rahata kavuşur, takip eden 1-3 ay balayı dönemidir. Balayı döneminde yüz çok iyi görünür. Süreç hem çok kolaydı hem de süper bir sonuç aldım diye hasta sevinir. Maalesef bu sonuç derinin yeniden esnemesiyle geriler. Bazı hastalarda yüz başladığınız yere geri bile dönebilir.
Bir yıldan kısa sürede yaşlanma belirtilerinin ameliyat öncesi düzeyde geri dönmesine erken relaps diyoruz. Değişik ameliyat tekniklerinin değişken relaps oranları vardır. Tıp literatüründe değişik yüz germe ameliyat teknikleri sonrası erken relaps’ları analiz eden ve erken relaps tanı kriterlerini literatürde ilk kez tanımlayan bilimsel çalışmayı ben tasarladım. Bu konu benim özel akademik ilgi alanlarımdan birisidir. Yüz germe ameliyatı sonrası erken relapsın engellenmesine yönelik kendi geliştirdiğim; (1)Tutucu ligamentlerin SMAS altı rekonstrüksyonu, (2)Çift seviyeli SMAS plikasyonu, (3)Derin plan yüz germe ameliyatında intermediate fiksasyon isimli üç farklı ameliyat tekniğim var.
Bana ameliyat olduysanız size klasik bir deri altı yüz germe tekniği değil yukarıda bahsettiğim ileri düzey tespit tekniklerinin de kullanıldığı bir derin plan yüz germe ameliyatı yapmışımdır. Benim ameliyatlarımda yüzün yumuşak dokuları blok olarak alttaki kemik, kas yapılarına ve yüzün bağ doku sistemine kalıcı dikişler ile tespit edilir. Ameliyattan sonraki ilk 6-8 hafta sanki yüzünüzün içinde gizli bir maske varmış gibi hissetmeniz son derece normaldir. Yüzün tüm bağ dokuları aynı kemik, kas ve tendon gibi 6-8 haftada iyileşir. Bu dönemde içerideki sıkılığı, boyun altında, ağız ve burun kenarındaki sertliği hissetmiyorsanız o ameliyatın etkisi 10-15 yıl sürmeyecektir. Yüzün özellikle yan ve üst kısımlarında dalgalanmalar, orta yüzü dikey olarak kaldırdığımız hastalarda şakak ve göz altında geçici katlanmalar oluşabilir. Bunlar tamamen normaldir ve geçicidir. İleri tespit teknikleri yüz sinirlerini geçici olarak baskıya bağlı zayıflatabilir. Yaklaşık %8 oranında geçici kas tembelliği görüyoruz. Nadiren göz altında lenfatik ödemin çözülmesi 3 ayı geçebiliyor.
Bunların haricinde hastalar sıkça hocam aynada kendimi bir başkası gibi görüyorum diyebiliyorlar.
Derin plan yüz germe ameliyatı olan ve ileri tespit tekniklerinin ameliyatta kullanıldığı hastaların büyük çoğunluğu 2-3 haftada açık bir saç modeliyle, makyaj ve aksesuarlar ile kamufle ederek sosyal hayata karışabilirler. Bazı hastalarda ise iyileşme biraz daha gecikebiliyor. İyileşme sürecinde bireysel farklılıklar olduğu gibi aynı kişinin yüzünün sağ ve sol yarılarının da aynı hızda iyileştiğini hiç görmedim.
Özetle iyileşme bir süreç gerektiriyor.
Bu süreci işitmek ile ameliyat sonrasında bizzat yaşamak farklı şeylerdir.
Her ne kadar yeterince bilgilendirilmiş de olsanız ameliyat sonrası süreçte doktorunuzun sürekli desteğine ve bazı şeyleri tekrar tekrar işitmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Ben tekrardan sıkılmam, işimin normali bu.
Yüzün uzun süre gergin kaldığı hastalarıma bunun aslında tamamen olumsuz bir durum olmadığını, ameliyatın uzun vadede etkisinin kalıcılığı açısından bu erken dönem gerginliğin çok faydalı olduğunu anlatıyorum. Ameliyat sonrası “buhran” halinde iken hastalarımın bazıları bu açıklamalarımı inandırıcı bulmasalar da bugüne kadar hiçbir hastamın ameliyat sonrasında yüzün kalıcı olarak gergin kalmadığını, hiçbir hastamda aşırı deri gerilimine bağlı kalıcı bir yüzey deformasyonu ile karşılaşmadığımı bilmenizi isterim.
Tam tersine ileri tespit tekniklerini geliştirmeden önceki dönemde yaptığım ilk 188 yüz germe ameliyatında %4,8 oranında erken relaps gözlemledim. Bu oran ligament rekonstrüksyonu tekniği ile %0,44’e indirildi. Yani yüz germe cerrahisinde sorun yüzün ameliyat sonrası erken dönemde gergin olması değil, gerilimi uzun dönemde koruyamamasıdır. Bu önemli soruna yönelik olarak ürettiğim çözümleri farklı kıtalarda, pek çok uluslararası kongrede sundum.
Yüzün gerginliğinin veya tespit gücünün yanlış ayarlandığı gibi bir fikriniz varsa, hemen aklınızdan çıkartın, gidip bir çay demleyin.
Yüz germe ameliyatı sonrası erken dönem endişeleriniz için benimle her zaman iletişime geçebilirsiniz (elbette ameliyatınızı ben yapmışsam).
Sevgiyle kalın,
Güzel kalın.
OB