Bundan yaklaşık 100 yıl kadar önce yaşlanan yüzü gençleştirmenin hiçbir yolu yoktu. 1800'lü yılların son yarısında yaşamış bir prenses bile olsanız yaşlanan yüzünüzle barışmak dışında bir seçeneğiniz yoktu. İnsan her konuda kendini aşmak isteyen bir canlı. Son yüzyılda ulaşımdan, iletişime, bilimden sanata her konuda kendimizi aştık. Tabiatın bizim üzerimizdeki kısıtlamalarına baş kaldırdık.
Yüz estetiği son 100 yıl içerisinde büyük gelişme kat etti. Yüzü genetik veya biyolojik olarak gençleştirebilmek halen mümkün olmasa da yüze daha genç bir görünüm kazandıran plastik cerrahi ve medikal(tıbbi) estetik teknikler artık hizmetimizde.
Yüz gençleştirmenin ameliyatlı ve ameliyatsız yaklaşımları var. Günümüz itibarıyle cerrahi müdahaleler halen ameliyatsız yüz gençleştirme uygulamalarından çok daha etkili, kalıcı ve doğal sonuçlar ortaya çıkarıyor. Belki bundan 30-40 sene sonra bir hap alıp 25 yaşına döneceğiz. Umarım o günleri görürüz ve bende 80 yaşında bir delikanlı olarak emekli olup bir sahil kasabasına yerleşirim. Ancak o zamana kadar halen elimizde yüzü gençleştirmenin en iyi seçeneği estetik ameliyatlar ve onların arasında da en başta geleni yüz germe ameliyatı (facelift, ritidektomi). Yüz germe ameliyatı yüz gençleştirme cerrahisinin temel yapı taşıdır.
İçindekiler
- Yüz Germe Ameliyatı Nedir?
- Yüz Germe Ameliyatının Amacı Nedir?
- Yüz Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Yüz Germe Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
- Yüz Germe Ameliyatı İçin Uygun Adaylar Kimlerdir?
- Yüz Germe Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
- Yüz Germe Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
- Yüz Germe Ameliyatı İçin Hangi Yöntemler Kullanılır?
- Yüz germe ameliyatının etkileri ne kadar süreyle devam eder?
- Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Yaşlanma Belirtileri Tekrar Ortaya Çıkar Mı?
- Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Yüz İfadesinde Bir Değişim Olur Mu?
- Yüz Germe Ameliyatı İçin Ne Tür Anestezi Uygulanır?
- Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
- Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
- Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?
- Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Yeniden Çalışmaya, Spora Ve Sosyal Hayata Ne Zaman Dönülebilir?
- Yüz Germe Ameliyatı Kim Tarafından Yapılmalıdır?
- Yüz Germe Ameliyatının Fiyatları Ne Kadar?
Yüz Germe Ameliyatı Nedir?
Yüz germe ameliyatı, yüzün yumuşak dokularını daha ideal bir anatomik pozisyona taşıyarak gerginleştiren ve yaşlanma belirtilerini iyileştiren bir cerrahi operasyondur.
Yüz Germe Ameliyatının Amacı Nedir?
Yüz germe ameliyatının amacı yanak ve çevresindeki yumuşak dokuları gençliktekine daha yakın bir görselliğe taşımaktır. Yüz germe ameliyatında hedefimiz kişinin kendisinin en iyi versiyonu olmasıdır. Yüz germe ameliyatının bir diğer amacı kişilerin yaşadıkları toplumda kendi yaş kategorilerindeki bireylerin arasında en iyi görünen zirvedeki %10-%20'lik dilimin içerisinde yer almalarıdır.
Yüz Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Yüz germe cerrrahisi çoğu zaman kulak çevresinde yapılan bir kesi ile başlar. Buna insizyon denir.
Sonra dokular anatomik düzlemler takip edilerek zeminden bir yaprak gibi kaldırılır. Bu basamağa diseksiyon denir.
Takiben dokular uygun bir yön ile yeni pozisyonlarına taşınır. Dokuların hareket yönüne vektör, taşınmaları işlemine re-pozisyon denir.
Dokular yeni yerlerine taşındıktan sonra yeni pozisyonlarını koruyabilmeleri için zemindeki sağlam yapılara tespit edilirler. Bu basamağa fiksasyon denir.
Dokuların fazlalık yapan kısımları kesilerek atılır. Bu basamağa rezeksiyon denir.
Son olarak cilt kesisi yeniden dikilerek onarılır. Bu basamağa sütürasyon denir.
Yüz Germe Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Yüz germe ameliyatının 3 temel faydası vardır.
- Yüzü güzelleştirir. İyi planlanmış ve uygulanmış bir yüz germe ameliyatı yumuşak doku iskelet uyumunu yeniden düzenleyerek daha güzel bir yüz yapısı sunar. Kırışıklıklar azalır, çene hattında ve boyundaki sarkmalar (jowling, bulldog) iyileşir, alttaki kemik iskeletin detayları belirginleşir, ağız kenarındaki katlantılar (nazolabial ve marionette) hafifler.
- Yüzde genç görünüm sağlar. Yüz germe ameliyatından kısa bir süre sonra çekilen fotoğraflarda ameliyat öncesine kıyasla daha genç bir görünüme kavuşursunuz. Buna erken fayda deriz.
- Yüzü yaşlanmaya karşı dirençli hale getirir. Yüz germe ameliyatından sonra kendi yaş kategorinizdeki diğer bireylere göre daha yavaş bir hızda yaşlanırsınız.
Yüz Germe Ameliyatı İçin Uygun Adaylar Kimlerdir?
Yüz germe ameliyatı için en iyi adaylar fiziksel ve ruhsal sağlıkları yerinde olan 45-65 yaş arasındaki bireylerdir. Elbette özel durumlarda daha erken veya daha geç yaşlarda da yüz germe ameliyatı uygulanabilir. Yüz germe ameliyatına en çok ihtiyacı olan ve bu ameliyattan en çok fayda gören bireyler ise kendi yaş gruplarının yüz yaşlanması açısında son yüzde onluk diliminin içerisinde olanlardır. Yani kronolojik yaşından daha yaşlı gösteren bireyler yüz germe (facelift) ameliyatı için en uygun adaylardır.
Yüz Germe Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Yüz germe ameliyatının her cerrahi işlem de olduğu gibi kendine ait riskleri vardır. Genel olarak estetik cerrahi uygulamalar oldukça düşük bir riski profiline sahiptir. Yüz germe ameliyatının riskleri üç temel kategoride gruplandırılabilir.
- Cerrahi riskler: Bunlar kanama, doku kaybı, sinir yaralanması, enfeksiyon gibi komplikasyonlardır.
- Sistemik ve anestezi ilişkili riskler: Bunlar cerrahi ile direkt ilişkili olmayan ancak ameliyat sürecinde ortaya çıkan, vücudun diğer bölgelerine ait sorunlardır. Derin ven trombozu, emboli, böbrek yetmezliği, şeker krizi, hormonal dengesizlikler, zaatüre, kalp krizi, allerjik reaksiyonlar bu tarzda komplikasyonlar arasında sayılabilir. Sistemik komplikasyonlar yüz germe ameliyatından sonra oldukça nadir görürler. Bu tarz komplikasyonlar dikkatli bir ameliyat öncesi değerlendirme süreci ile büyük ölçüde engellenebilirler.
- Kötü sonuçlar: Bunlar çoğunlukla ameliyatın tasarımından ve uygulamasından kaynaklanan işçilik hatalarıdır. Evet, insan elinden çıkan her şey hataya açıktır. Bazen hastaya ait faktörler de kötü kozmetik sonuçlara zemin hazırlayabilir. Sigara kullanımı, şeker hastalığı, kötü yara iyileşmesi, dolaşım bozuklukları, kanama bozuklukları süreci komplike edebilir ve en iyi cerrahın elinde bile kötü sonuçlara sebebiyet verebilir.
Yüz Germe Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Yüz germe ameliyatının süresi cerrahi tekniğe, cerrahın tecrübesine, özenine ve daha pek çok farklı etkene bağlı olarak değişir. Genelde 2-4 saat arasında sürer. Mini yüz germe ameliyatı gibi minimal invaziv yaklaşımlarda süre kısalırken, çok katmanlı derin plan yüz ve boyun germe ameliyatlarında bu süre daha da uzayabilir. Yüz germe ameliyatının yanına eklenen göz kapağı estetiği, alın germe, orta yüz germe, lazer, kimyasal soyma, yağ enjeksiyonu gibi işlemler de ameliyat süresini uzatırlar.
Yüz Germe Ameliyatı İçin Hangi Yöntemler Kullanılır?
Yüz germe ameliyatında bugüne kadar tanımlanmış 300'den fazla cerrahi teknik vardır. Bunların en sık bilineni yüz derisinin altındaki yağ doku ile birlikte kaldırılarak gerildiği klasik yüz germe (cilt germe, subkütan germe) ameliyatlarıdır. Yüz germe ameliyatının; derin plan yüz germe, HighSMAS yüz germe, mini yüz germe, endoskopik yüz germe, MACS lift, SMASektomi, SMAS plikasyonu gibi pek çok farklı teknik varyantı bulunmaktadır.
Yüz germe ameliyatının etkileri ne kadar süreyle devam eder?
Yüz germe ameliyatının gençleştirici ve güzelleştirici etkileri ameliyat tekniğine ve kişinin biyolojik özelliklerine göre değişmekle beraber 5-10 yıl arasında devam eder. Endoskopik yüz germe ameliyatı ve mini yüz germe ameliyatı gibi işlemlerde etki süresi daha kısa, derin plan yüz germe ameliyatı ve highSMAS yüz germe ameliyatı gibi kapsamlı işlemlerde etki süresi daha uzundur. Yüz germe ameliyatının yaşlanmayı geciktirici etkisi ise belki de ömür boyu devam eder. Bu kişinin yaşlanmayacağı anlamına gelmez ancak ameliyatın etkisi sahasında yaşlanma belirtileri daha yavaş ortaya çıkacaktır.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Yaşlanma Belirtileri Tekrar Ortaya Çıkar Mı?
Yüz germe ameliyatı yaşlanma belirtilerini geriletir. Ameliyattan sonra yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasını yavaşlatır. Ancak yaşlanma sürecini durduramaz. Yaşlanma belirtileri zamanla mutlaka yeniden ortaya çıkacaktır. İki kız kardeş haya edin. Tek yumurta ikizi olsunlar. Bu kız kardeşlerden bir tanesine yüz germe ameliyatı yapsak ve diğer kız kardeşi ameliyat yapmadan takip etsek, ameliyatı olan kız kardeşin ameliyattan sonraki birinci yılda da, onuncu yılda da, otuzuncu yılda da ameliyat olmayan kız kardeşe kıyasla daha genç görüneceğini söyleyebiliriz. Ancak ikisi de yaşlanmaya devam edecektir. Yani ameliyatı sonucu hayatınızın sonuna kadar ameliyat sonrasında üçüncü ayda gördüğünüz gibi kalmaz.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Yüz İfadesinde Bir Değişim Olur Mu?
Evet, olumlu yönde bir değişim olur. Daha dinç, daha dinlenmiş, daha ferah, daha enerjik bir görünüm ortaya çıkar. İyi yapılmış bir yüz germe ameliyatı doğal görünmek zorundadır. İyi yapılmış bir ameliyattan yaklaşık üç ay sonra sizi yeni tanıyan kişiler yüzünüzün herhangi bir ameliyat geçirdiğini anlayamazlar. Bu bağlamda hastaların çoğu zaman endişe ile sordukları sorunun cevabı şudur: yüz germe ameliyatından sonra yüzünüzde ameliyatlı bir görünüm veya garip bir ifade olmaz.
Ancak iyi planlanmamı, icra edilmemiş, özensiz ameliyatlardan sonra yüzün ifadesi olumsuz yönde değişebilir ve yapaylaşabilir. Bazı durumlarda kötü ameliyatların sonuçlarını düzeltebilmek mümkün değildir. Bu sebeple yüz germe ameliyatı adaylarının ameliyat olmayı düşündükleri doktorların hasta örneklerini ameliyat öncesinde dikkatlice gözden geçirmeleri büyük önem taşımaktadır.
Yüz Germe Ameliyatı İçin Ne Tür Anestezi Uygulanır?
Ben genellikle hasta konforunu gözeterek yüz germe ameliyatını genel anestezi altında uyguluyorum. Minimalist ameliyat biçimleri lokal anestezi altında ve derin sedasyon anestezisi eşliğinde uygulanabilir.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Yüz germe ameliyatından sonra ilk 1-2 gün hastanede geçer. Bu aşamada hafif ağrı, şişlik ve morluk normaldir. Sonrasında 7-10 gün kadar süren bir erken iyileşme dönemi başlar. Bu dönemde şişlikler ve morluklar azalır, ağrı kaybolur. 10-14 gün arasında hafif bir makyaj, aksesuarlar ve saç modeliyle kamuflaj yapılarak sosyal hayata dönülebilir. Doku düzeyindeki iyileşme ve sonucun doğallaşması yaklaşık 1 yıla kadar devam eder.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
Yüz germe ameliyatından sonra özel bir bakım önermiyorum. Yaranın temiz kalması açısından her gün normal rutininizde banyo yapmanız yeterlidir. İnsizyonların darbe almamasına ve yanlışlıkla elinizle tahriş etmemeye özen göstermelisiniz. Ameliyat sonrasında tüm yüze ve yara izlerinin üzerine güneş koruyucu kremlere sürülmesini tavsiye ediyoruz. Cildinizin yüz germe ameliyatından sonra aşırı derecede gergin olduğunu hissediyorsanız basit kozmetik nemlendiriciler veya doğal yağlar ile bakım uygulayabilirsiniz. Ameliyatın üçüncü haftasından itibaren cilt bakımı ve kuaför bakımlarına devam edebilirsiniz.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?
İyi planlanmış ve uygulanmış bir yüz germe ameliyatından sonra geride kalan izler sosyal hayatta ilk bakışta dikkat çekmeyecek düzeyde olmalıdır. Ameliyat sonrası erken dönemde izler kızarık, kabarık ve geniş olabilirler. Ameliyatın altıncı ayından sonra izler solmaya ve silikleşmeye başlar. Hastalar iyi yapılmış bir ameliyattan sonra saçlarını at kuyruğu stili ile toplayabilmelidir. Ameliyat izlerinin genel olarak en kötü iyileştiği yer enseye doğru giden saç çizgisidir. Ameliyat izlerinin bu bölgeye doğru uzatılmamasına dikkat edilmelidir. Ameliyat izleri eğer kişinin biyolojik iyileşme özelliklerinden ötürü kötü iyileştiyse ameliyatın birinci yılı dolduktan sonra izler revize edilebilir. Yüz germe ameliyatından sonra kalan izler ameliyatın tekniği ile de yakından ilişkilidir. Ameliyatın taşıyıcı yükünün derinin üzerinde değil de derin doku katmanlarının üzerinde olduğu derin plan yüz germe ameliyatlarının yara izi kalitesi genel olarak yüzeysel ameliyat tekniklerinden ve mini yüz germe ameliyatlarından daha iyidir. Ne kadar iyi iyileşirse iyileşsin yüz germe ameliyatından sonra bir iz kalır. Eğer bir gözlemci kulağınızın yanına yaklaşıp ameliyat izini görsel olarak muayene etmeye çalışırsa bu izi görebilecektir.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Yeniden Çalışmaya, Spora Ve Sosyal Hayata Ne Zaman Dönülebilir?
Sosyal hayata yaklaşık 10-14 gün arasında dönülebilir. Elbette bu süre sizin sosyal çevrenizdeki insanların yeni ameliyatlı bir kişiye göstereceği destek ve toleransa bağlıdır. Bu süre içerisinde genelde iş hayatına da dönülür. Ancak işini yüzü ile yapan bazı meslek grupları işe dönüş açısından ortalama bir bireyden daha uzun bir süreye ihtiyaç duyabilirler. Ameliyat sonrasında üçüncü hafta dolduğunda basit egzersizlere (yürüyüş, bisiklet vb) başlayabilirsiniz. Yoga ve pilates gibi fiziksel aktivitelere vücudu çok zorlamadığınız, baş aşağı durmadığınız, boynunuzu aşırı büyütmediğiniz sürece geri dönebilirsiniz. Altıncı haftadan sonra kendinizi aşırı zorlamadan ağırlık kaldırabilirsiniz. Üçüncü aydan itibaren kontakt içeren sporlara da geri dönebilir. Ameliyatın tekneyi sosyal hayata dönüşü, spor ile ilgili imitasyonları yakından etkiler bu sebeple önemli bir adım atmadan önce ameliyatı yapan doktora danışmanızda fayda var.
Yüz Germe Ameliyatı Kim Tarafından Yapılmalıdır?
Yüz germe ameliyatı plastik cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Maalesef, ülkemizdeki yasal mevzuat tıp fakültesi mezunu olan herkesin kendine güvendiği ölçüde cerrahi uygulama yapmasına müsade etmektedir. Ülkemizde kendini uzman ilan etme diye bir durum var. Genel cerrahi uzmanları, göz doktorları, dermatologlar, dahiliye doktorları, pratisyen hekimler bile yüz germe ameliyatı yapmaya heves etmektedir.
Uzman olmayan veya işinin ehli olmayan bir hekim tarafından ameliyat olma riskinize karşı devlet sizi korumaz. Her hasta kendi bilinci ve aklı selim ile hareket etmek mesuliyetindedir. Yüzünüz bir kez bozulduktan sonra şikayet de etseniz, dava da etseniz geri dönüşü olmayacaktır. Lütfen bilinçli bir hasta olun.
Yüz Germe Ameliyatının Fiyatları Ne Kadar?
Yüz germe ameliyat fiyatları ülkemizin değişken ekonomisi içinde enflasyonunda etkisiyle sürekli değişim göstermektedir. Bu yazıyı ben yazarken ve siz okurken farklı fiyat aralıkları ortaya çıkabilir. Bu sebeple yüz germe ameliyat ücretleri bir rakam vermeden diğer mal ve hizmetlere kıyasla açıklayabilirim. Ameliyat fiyatları ameliyatın tekniğine, doktorun tecrübesine, hastanenin hizmet kalitesine ve diğer pek çok farklı etkene bağlı olarak değişebilir. Devlet ve üniversite hastanelerinde 2-3 asgari ücret tutarında bir fiyat ile bir araştırma görevlisine veya bir uzman hekime ameliyat olabilirsiniz. Özel hastanelerde ve özel kliniklerde bu fiyat aralığı 5-10 asgari ücret arasına çıkacaktır. Eğer ameliyatınız için bu alana özel kariyer yapmış bir akademisyeni veya mesleğin zirvesindeki hekimleri tercih edecek olursanız kabaca bir özel okulun veya bir özel üniversitenin bir yıllık eğitim ücretine yakın bir fiyatı gözden çıkartmanız gerekebilir.
Sevgiyle Kalın,
Güzel Kalın.
O.B.
Yüz Germe Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.