Okumakta olduğunuz blog; yüz estetiği üzerine yazılmış internet üzerindeki en kapsamlı Türkçe kaynaklardan birisidir. Yüz ve boyun segmentinin içerisinde farklı yüz germe teknikleri hakkında detaylı bilgiler içeren pek çok yazı bulabilirsiniz.
Bu yazının amacı yüz germe konusunda giriş düzeyinde bir temel bilgi vermek.
Bu sayede hem tekniğe özel yazıları hem de yüz gençleştirme felsefem ile ilgili yazıları daha kolay takip edebilirsiniz.
Haydi başlayalım.
İçindekiler
- Yüz Germe Nedir? Ne Değildir?
- Yüz Germe Nasıl Yapılır?
- Yüz Germe Ameliyatının Farklı Teknikleri Nelerdir?
- Yüz Germe Ameliyatı Yüzün Ne Kadarına Etki Eder?
- Yüz Germe Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
- Yüz Germe Ameliyatı İçin Uygun Adaylar Kimlerdir?
- Yüz Germe Ameliyatı İçin Hangi Bölgeye Kesi Yapılır?
- Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?
- Yüz Germe Ameliyatı Acı Verir mi?
- Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
- Yüz Germe Ameliyatı İçin Hangi Yaş Aralığı Uygundur?
- Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Kalıcı Sonuçlar Elde Edilebilir mi?
- Yüz Germe Ameliyatı Olan Kişilerin Yüz İfadeleri Doğal Görünümünü Korur mu?
- Yüz Germe Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
- Yüz Germe Ameliyatının Maliyeti Nedir?
- Yüz Germe Ameliyatı İle Birlikte Diğer Estetik İşlemler Yapılabilir mi?
Yüz Germe Nedir? Ne Değildir?
Yüz germe, yaşlanma belirtilerini gidermeyi amaçlayan bir estetik ameliyattır. Yüz germe ameliyatında yüzün yumuşak dokuları cerrahi teknikler kullanılarak gerginleştirilir ve kişinin gençlik yıllarındakine daha yakın bir konuma taşınır. Yüz germe tabiri sıklıkla facelift (İngilizce) ve ritidektomi (Latince) terimleri ile dönüşümlü ve eş anlamlı olarak kullanılır.
Yüz germe ameliyatında istisnasız her zaman yüzdeki deri fazlası eksiltilir. Deri fazlasının eksiltilmediği ameliyatları “yüz germe” olarak isimlendirmek hatalıdır.
Bu tanıma uymamasına rağmen adında “yüz germe” geçen pek çok işlem mevcut. Ortayüz germe (midfacelift), endoskopik yüz germe (endoscopic facelift), ameliyatsız yüz germe, sıvı yüz germe, iple yüz germe gibi…
Bu teknikler de yüzü belirli bir alanda, belirli bir oranda ve belli bir süreyle kaldırabilir. Ancak orijinal yüz germe ameliyatı ile hiçbir alakaları yoktur. Bunlar yüz germe ameliyatına birer alternatif değil, yüz germe ameliyatının birer tamamlayıcısı olarak düşünülmelidir. Bu konuda fazla derinleşmeyeceğim çünkü blog’da bu işlemlerin yüz germe ameliyatından farklarını anlatan başka makalelerim var.
Yüz Germe Nasıl Yapılır?
Yüz germe genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilen bir ameliyattır. İdeal olarak hastane koşullarında, plastik cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir. Yüz germe ameliyatının pek çok farklı teknik varyantı olmasına karşın tüm tekniklerinde ortak olan bazı unsurlar vardır.
Yüz germe ameliyatı kulak çevresinde yapılan kesiler ile başlar. Cilt ve cilt altı dokular cerrahi olarak serbestleştirilir ve yüzün zemininden bir sayfanın yaprağı gibi kaldırılır. Sonrasında bu dokular gerilerek, daha yüksek bir pozisyona taşınır ve buraya tespit edilir. Tespit sonrasında kulak çevresindeki kesinin ötesine taşan bir deri fazlası ortaya çıkar. Bu deri fazlası kesilerek atılır. Son aşamada deri estetik cerrahi prensiplerine uygun olarak dikilir.
Yüz Germe Ameliyatının Farklı Teknikleri Nelerdir?
Yüz germe ameliyatı için kullanılan farklı teknikler arasında;
- Mini yüz germe, deri-altı (subkütan) yüz germe, SMASektomi, SMAS plikasyonu, MACS lift gibi yüzeysel teknikler,
- Kompozit Deep Plane, Kompozit HighSMAS, ExtendedSMAS, Low SMAS gibi derin teknikler sayılabilir.
Doktor hastanın ihtiyaçlarına, kendi tecrübesine ve eğitimine göre en uygun tekniği seçer.
Yüz Germe Ameliyatı Yüzün Ne Kadarına Etki Eder?
Yüz germe ameliyatları ile ilgili sıkça karşılaştığım bir yanlış bilgi bu ameliyatın yüzün tamamına etki ettiğidir. Oysa ki yüz germe ameliyatı sadece yanak bölgesini direkt olarak etkiler. Yüz germe ameliyatında asgari olarak yanak gerilmeli, çene konturu düzelmelidir.
Yüz germe ameliyatı dolaylı olarak da yanağa komşu yüz kısımlarını (ağız çevresi, alt göz kapağı, orta yüz, şakak altı, boyun vb.) etkiler. Yanağa komşu yüz kısımları yüz germe ameliyatında tamamen düzeltilemez. Bu bölgelerde ideal sonucu hedefliyorsak, bu bölgelere özel ameliyatları (nazolabial dolgu/eksizyon, alt blefaroplasti, ortayüz germe, şakak germe, boyun germe vb.) yüz germe ameliyatına eklemeliyiz.
Yüz germe ameliyatı; alın, üst göz kapağı, burun, dudaklar, çene ucu gibi diğer yüz bölgelerini ise hiçbir şekilde etkilemez. Yine yüzün genelinde “harmonik” bir gençleşme istiyorsak bu bölgelerin ameliyatlarını (alın germe, rinoplasti, dudak dolgusu, liplift, üst blefaroplasti vb.) plana dahil etmeliyiz.
Yüz Germe Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Yüz germe ameliyatının süresi, birçok faktöre bağlıdır olarak değişebilir. Genellikle operasyon süresi 2 ila 4 saat arasında değişir. Ameliyat süresini belirleyen en önemli etkenlerden birisi seçilen ameliyat tekniğidir. Ameliyatın kapsamı arttıkça, cerrahi ayrıştırmanın zorluğu arttıkça, cerrahın özeni arttıkça ameliyat süresi uzar. Cerrahın tecrübesi, anestezi ekibinin ve hastane personelinin çalışma verimliliği ameliyat süresini kısaltır. Yüz germe ameliyatı sıklıkla blefaroplasti, yağ enjeksiyonu, alın germe, boyun germe, orta yüz germe gibi diğer ameliyatlar ile kombine edilir. Ameliyat planına dahil edilen her ek işlem ameliyat süresini uzatır.
Yüz Germe Ameliyatı İçin Uygun Adaylar Kimlerdir?
Yüz germe ameliyatı için en uygun adaylar yanak ve çevresindeki yaşlanma belirtilerinin belirginleştiği 45-65 yaş arasındaki sağlıklı bireylerdir. Yüz germe adaylarının psikolojik açıdan güçlü, duygusal açıdan dengeli olmaları gerekir. Zira ameliyat sonrası iyileşme süreci sadece vücut açısından değil, zihin açısından da bir sınavdır.
Çene hattında gevşeme ve sarkma (jowling), yanak ile ağız arasındaki nazolabial ve marionette çizgilerinde belirginleşme, yüzün ovalden kare şekline dönmesi, göz altının giderek boşalması ve düzleşmesi, cilt yüzeyinde ileri düzeydeki kırışıklıklar, cildin kolajen miktarındaki azalmaya bağlı elastikiyet kaybı, boyun derisinde sarkma gibi yaşlanma belirtileri yüz germe ameliyatının klasik endikasyonları arasında sayılabilir.
Yüz Germe Ameliyatı İçin Hangi Bölgeye Kesi Yapılır?
Yüz germe ameliyatlarında kulak çevresinde bir kesi yapılır. Bu kesi doğal kıvrım hatlarını takip eder. Ameliyatın kapsamı genişledikçe kesinin uzunluğu da artar. Örneğin üst yüze ve şakak bölgesine de atki etmesi planlanan bir ameliyatın kesisi kaç içerisinde yukarıya doğru uzayacaktır. Benzer biçimde boyun bölgesine etki etmesi planlanan bir ameliyatın kesisi kulak arkasına, ensedeki saçların içine doğru uzayacaktır. Bu kesilerin haricinde yüz germe ameliyatı ile birlikte yapılan boyun germe, alın germe, göz kapağı gibi ek ameliyatların ek kesileri olabilir. Yüz germe ameliyat kesisi kişinin kulak yapısına göre modifiye edilebilir.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?
Yüz germe ameliyatı sonrası mutlaka iz kalır. İzin kalitesi ise ameliyatın nasıl yapıldığına ve iyileşme sürecine bağlıdır. Ameliyat izini belirleyen en önemli etkenlerden birisi ameliyatın bitiminde deri üzerindeki gerilimin miktarıdır. Özellikle derin plan ameliyatlarda gerilimi derin dokular taşıdığı için cilt gerilimsiz olarak kapatılabilir ve bu sayede izler çok kibar iyileşir.
Ameliyat izlerinin final kalitesini kullanılan cerrahi teknik kadar kişinin yara iyileşme özellikleri de belirler. Maalesef bazı hastalar diğerlerinden daha hızlı ve daha az iz ile iyileşebilmektedir. Yüz germe ameliyatından sonra izlerin tamamen olgunlaşması 1 yılı bulur. Bu sürenin sonunda final skar kalitesi açısından bir değerlendirme yaparız ve idealin altındaki yara izlerini revize edebiliriz.
Yüz Germe Ameliyatı Acı Verir mi?
Yüz germe ameliyatı her cerrahi işlem gibi bir miktar ağrı yaratır. Bu ağrı genellikle hafif-orta şiddettedir ve ağrı kesici ilaç tedavisine iyi yanıt verir. Bir komplikasyon olmadığı sürece ağrının 48 saat içinde azalarak kaybolmasını bekliyoruz. Ameliyat sonrası ağrı kullanılan tekniğe ve kişinin ağrı eşiğine göre farklı düzeylerde hissedilir.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Hastalarımızı ameliyat sonrası süreçte 1-2 gün hastanede yatarak takip etmeyi tercih ediyoruz. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün hafif ağrı, şişlik ve morluklar normaldir. Bu belirtiler zamanla azalır ve genellikle 1-2 hafta içinde tamamen geçer. Yüz germe ameliyatı başka bir işlem ile kombine edilmediği takdirde yaklaşık 10-14 gün arasında açık bir saç modeliyle ve kamufle edici bir makyaj ile sosyal hayata dönüş mümkündür.
Yüz Germe Ameliyatı İçin Hangi Yaş Aralığı Uygundur?
Yüz germe ameliyatı için en uygun yaş aralığı 45-60 yaş arasıdır. Eğer bir birey kendi yaşındaki diğer bireylerin ortalamasından çok daha yaşlı görünüyorsa ameliyat daha erken yaşlarda da yapılabilir. Benzer biçimde ideal yaş aralığında uygun zamanı, maddi kaynakları veya motivasyonu bulamamış olan bireylerde sağlık koşulları el veriyorsa daha ileri yaşlarda da yapılabilir.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Kalıcı Sonuçlar Elde Edilebilir mi?
Yüz germe ameliyatının sonuçları kalıcıdır. Benim tecrübemde en acemi cerrahın, en basit yüz germe ameliyatı bile ameliyat sahasında yaşlanma hızını düşürmektedir. Bu bağlamda ameliyatın ömür boyu devam eden bir etkisi vardır. Ancak ameliyat sonrasında elde edilen kazanımlar zamanla azalır. Bir hastanın ameliyat sonrası 10.yıldaki sonucu elbette 1. yıldaki sonucu kadar iyi görünmeyecektir. Zira ameliyat yaşlanma sürecini durdurmaz. Daha kapsamlı ameliyatların daha kalıcı sonuçlar oluşturduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yüz Germe Ameliyatı Olan Kişilerin Yüz İfadeleri Doğal Görünümünü Korur mu?
Evet. İyi yapılmış bir yüz germe ameliyatından 3-6 ay sonra yeni tanıştığınız kişile sizin yüzünüzde her hangi bir ameliyat olduğunu anlamamalıdır. Doğallığı sözel olarak anlatmak oldukça zor. Bu sorunun cevabı için instagram hesabımdaki hasta örneklerini gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Doğal bir görünüm benim pratiğimde en öncelikli hedeflerden birisidir. Beni tanıyanlar bu konuda ne kadar takıntılı olduğumu bilirler. Yüz germe ameliyatı sonrasında doğal bir görünümün nasıl muhafaza edileceği ile ilgili onlarca farklı detay var. Maalesef her yüz germe ameliyatı aynı değil ve her cerrahın farklı çalışma prensipleri var. Hekim seçerken o hekime ait hasta örneklerini görmenizde ve bu örneklerdeki dönüşümün sizin istekleriniz ve doğallık beklentiniz ile uyuştuğundan emin olmanızda fayda var.
Yüz Germe Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Yüz germe ameliyatının cerrahi, dahili ve anestezi ilişkili bazı riskleri mevcuttur. Bu riskler hakkında ameliyat öncesi bilgilendirme sürecinde detaylı olarak bilgilendirilmelisiniz. Cerrahi riskler arasında enfeksiyon, kanama, sinir hasarı, kas hasarı, tükürük bezi hasarı, doku dolaşım bozuklukları sayılabilir. Cerrahi riskler yok edilemese de deneyimli bir cerrahın özenli yaklaşımı ile bu riskler minimuma indirilebilir. Ameliyat sürecinde ameliyat ile direkt ilişkili olmayan tıbbı komplikasyonlar (mide, kalp, akciğer sorunları vb.) veya anestezi ilişkili komplikasyonlar meydana gelebilir. Ameliyatın risklerini ve olası komplikasyonları daha detaylı olarak anlattığım bir blog makalem daha var. Göz atmanızı tavsiye ederim.
Yüz Germe Ameliyatının Maliyeti Nedir?
Yüz germe ameliyatının maliyeti, birçok faktörden etkilenir. Bunlar arasında cerrahın deneyimi ve uzmanlığı, ameliyatın yapılacağı klinik veya hastane, kullanılacak teknikler ve anestezi yöntemi yer alır. Ayrıca, ameliyatın zorluğu, beklentileriniz, ek prosedürlerin gerekliliği ve ameliyat sonrası bakım gibi faktörler de maliyeti etkileyebilir. Genel olarak yüz germe ameliyatı estetik cerrahi ameliyatlar arasında en pahalı olanlardan birisidir. Dünya genelinde kariyerini bu ameliyata adamış az sayıdaki plastik cerrahın ameliyat ücretleri ortalamanın oldukça üzerinde olabilir.
Yüz Germe Ameliyatı İle Birlikte Diğer Estetik İşlemler Yapılabilir mi?
Yüz germe ameliyatı çoğu zaman diğer estetik işlemlerle kombine edilebilir. Bunlar arasında göz kapağı estetiği, alın estetiği, boyun estetiği gibi cerrahi uygulamalar bulunmaktadır. Dolgu uygulamaları, kimyasal soyma işlemleri veya botoks enjeksiyonları gibi ameliyatsız estetik uygulamalar da tedavi planında yer alabilir.
Bu blog'un içerisinde yukarıdaki soruları detaylandıran pek çok “soruya özel” makale bulabilirsiniz. Yüz germe hakkındaki herseye tek bir metine sığdırmak maalesef mümkün değil. Yüz germe ameliyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için;
1. Okumaya devam edebilir,
2. Bizimle iletişime geçip muayene için ziyaretimize gelebilirsiniz.
Sevgiyle Kalın,
Güzel Kalın.
OB
Yüz Germe Estetiği hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Doç. Dr. Ozan Bitik'in resmi web sitesi www.ozanbitik.com'a erişebilirsiniz.