Yüz Germe
5 Aralık 2020
Okumakta olduğunuz blog; yüz estetiği üzerine yazılmış internet üzerindeki en kapsamlı Türkçe kaynaklardan birisidir. Yüz ve boyun segmentinin içerisinde farklı yüz germe teknikleri hakkında detaylı bilgiler içeren pek çok yazı bulabilirsiniz.
Bu yazının amacı yüz germe konusunda giriş düzeyinde bir temel bilgi vermek.
Bu sayede hem tekniğe özel yazıları hem de yüz gençleştirme felsefem ile ilgili yazıları daha kolay takip edebilirsiniz.
Umarım okumanız bittiğinde, size bir kez bile olsa “Aaa ben bunu bilmiyordum.” dedirtebilmiş olurum.
“Hıh, yeni bir bilgi edinmedim doktorcum” derseniz bile öyle hemen hayal kırıklığına uğramayın. Zira blog’un içeriğinde sadece aday hastaların değil plastik cerrahi profesyonellerinin bile faydalanacağı derinlikte bilgi mevcut.
Haydi başlayalım.
Yüz Germe Terminolojisi
“Yüz germe” dilimize hatalı bir tercüme sonucu geçmiş bir tıbbi terim.
İngilizcedeki karşılığı “Facelift”.
Face(Yüz), Lift(Kaldırmak)
Yani “Facelift” teriminin doğru tercümesi “yüz kaldırma” olmalıydı.
Bu ameliyatın icat edildiği yıllarda yüzü kaldırmak için yapabildiğimiz tek şey deriyi germek idi.
Bu açıdan bakıldığında mesleğin babaları; ha yüz germe, ha yüz kaldırma aynı şey işte diye düşünmüş olabilirler. Muhtemelen yüz germe tabirini Türkçe fonetiğe sesli uyumundan dolayı daha çok yakıştırmışlar. Sonuçta işlemin adı yüz germe olarak kalmış. Bu terminoloji uzun süre kimseyi rahatsız etmemiş. Ta ki modern yüz germe ameliyatları ortaya çıkana kadar.
Yüz Germe Ameliyatındaki “Gerilim” Unsuru
Klasik yüz germe ameliyatları yüzün derisini gerginleştirdiği için insanların yüzünde gerilmiş bir ifade oluşuyordu. Ameliyatla elde edilen gerginlik yaşlanma belirtilerini hafiflettiği için pek çok kişi tarafından kabul edilebilir bir takas idi ancak dışarıdan bakan kişiler yüzün ameliyatlı olduğunu şıp diye anlayabiliyordu. Zaman içerisinde yüz germe ameliyatının yüzde oluşturduğu “gergin” görünüm toplumu ruhsal açıdan da germeye başladı. Olay tam bir gerilim filmine dönmek üzereyken yüzün daha derin katmanlarının cerrahi önemini keşfettik. Günümüzde giderek yaygınlaşan modern yüz germe ameliyatları artık yüzü kaldırmak için deri gerilimini kullanmıyor. Yüz dokuları blok olarak kaldırılarak yüz iskeleti üzerinde yeniden pozisyonlandırılıyor. Yükü derin doku taşıyor. Deri fazlası yine atılıyor ancak deride gerginlik olmuyor.
Yüz Germe Ameliyatı Yüzün Ne Kadarına Etkili?
Yüz germe ameliyatları ile ilgili bir diğer yanlış bilgi bu ameliyatın yüzün tamamına etki ettiğidir. Oysa ki yüz germe ameliyatı sadece yanak bölgesini direkt olarak etkiler. Yüz germe ameliyatında asgari olarak yanak gerilmeli, çene konturu düzelmelidir.
Yüz germe ameliyatı dolaylı olarak da yanağa komşu yüz kısımlarını (ağız çevresi, alt göz kapağı, orta yüz, şakak altı, boyun vb.) etkiler. Yanağa komşu yüz kısımları yüz germe ameliyatında tamamen düzeltilemez. Bu bölgelerde ideal sonucu hedefliyorsak, bu bölgelere özel ameliyatları (nazolabial dolgu/eksizyon, alt blefaroplasti, ortayüz germe, şakak germe, boyun germe vb.) yüz germe ameliyatına eklemeliyiz.
Yüz germe ameliyatı; alın, üst göz kapağı, burun, dudaklar, çene ucu gibi diğer yüz bölgelerini ise hiçbir şekilde etkilemez. Yine yüzün genelinde “harmonik” bir gençleşme istiyorsak bu bölgelerin ameliyatlarını (alın germe, rinoplasti, dudak dolgusu, liplift, üst blefaroplasti vb.) plana dahil etmeliyiz.
Yüz Germe Ameliyatında Deriye Ne Yapılıyor
Yüz germe ameliyatında istisnasız her zaman yüzdeki deri fazlası eksiltilir. Deri fazlasının eksiltilmediği ameliyatları “yüz germe” olarak isimlendirmek hatalıdır. Yüz germe ameliyatında kulak çevresinde bir kesi yapılır, doku yeniden pozisyonlandırılır ve fazla deri cerrahi olarak eksiltilir. Zaten deri fazlasını düzeltmeden yanak ve boyun gibi yüzey alanı geniş, yüz hareketliliğinin fazla olduğu yerlerde makul bir sonuç elde etmek imkansızdır. Yüz germe ameliyat tekniğinin kapsamına, ayrıştırma düzlemine ve teknik detaylara göre eksiltilen deri miktarı ve izin uzunluğu değişir. Ancak en “mini” yüz germe ameliyatında bile kulak önünde bir kesi izi mutlaka olur. Bu izler 6-12 ay içinde çok kibar ve dikkat çekmeyen izler haline dönüşür.
Yüz Germe Olmayan Yüz Germeler
Yazının başında “yüz germe” teriminin bile aslında hatalı bir çeviriden kaynaklandığını anlatmıştım. Yüz estetiğinde buna benzer başka adlandırma hataları da vardır.
Ortayüz germe (midfacelift), endoskopik yüz germe (endoscopic facelift), ameliyatsız yüz germe, sıvı yüz germe, iple yüz germe gibi…
Bu tekniklerin hepsi yüzü belirli bir alanda, belirli bir oranda ve belli bir süreyle kaldırır. Ancak orijinal yüz germe ameliyatı ile hiçbir alakaları yoktur. Dolayısıyla yüz germe ameliyatına birer alternatif değil, yüz germe ameliyatının birer tamamlayıcısıdır. Bu konuda fazla derinleşmeyeceğim çünkü blog’da bu işlemlerin yüz germe ameliyatından farklarını anlatan koca koca makalelerim var.
Yine blog içerisinde;
- Yüz germe ameliyatının nasıl yapıldığı,
- Yüz germe ameliyatının riskleri,
- Yüz germe ameliyatı sonrası iyileşme süreci,
- Yüz germe ameliyatının kime ne zaman yapılması gerektiği,
- Yüz germe ameliyatının etki süresi ve ne zaman tekrarlanması gerektiği,
- Yüz germe ameliyat teknikleri,
Hakkında soruya özel makaleler bulabilirsiniz.
Yüz germe ameliyatı hakkında görsel bilgilendirmeyi muayene esnasında yapıyoruz.
Yüz germe ameliyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için;
1) Okumaya devam edebilir,
2) Bizimle iletişime geçip muayene için ziyaretimize gelebilirsiniz.
Sevgiyle Kalın,
Güzel Kalın.
OB